Вівсянка, авокадо та інші продукти можуть покращити показники холестерину у крові. А включення до раціону риби та горіхів допоможе зберегти здоров'я серця
Фахівці Клініки Мейо (Mayo Clinic) перерахували продукти, які слід включити до свого раціону.
Вівсянка та продукти з високим вмістом клітковини
Вівсянка містить розчинну клітковину, яка знижує рівень "поганого" холестерину. Розчинна клітковина також є у квасолі, брюссельській капусті, яблуках та грушах.
Риба та жирні кислоти омега-3
Жирна риба містить найвищий рівень омега-3. Вона допомагає знизити рівень тригліцеридів у крові та артеріальний тиск, а також зменшує ризик утворення тромбів. Жирні кислоти омега-3 не впливають безпосередньо на рівень холестерину. Однак через інші корисні властивості цих кислот медики рекомендують вживати як мінімум дві порції риби на тиждень.
Найвищий рівень омега-3 жирних кислот міститься в:
- скумбрії;
- оселедці;
- тунці;
- лососі;
- форелі.
Грецькі горіхи
У людей із серцевим нападом в анамнезі дієта з додаванням волоських горіхів може знизити ризик ускладнень, пов'язаних із серцем. Всі горіхи калорійні, тому зловживати не рекомендується. Горіхи можна додати в салат або їсти як закуску.
Авокадо
Авокадо – потужне джерело поживних речовин та мононенасичених жирних кислот. Дослідження показують, що додавання до раціону авокадо може покращити рівень холестерину у людей з надмірною вагою або ожирінням.
Інші зміни у раціоні
Щоб отримати максимальну користь від перерахованих продуктів, необхідно внести інші зміни як до раціону, так і в спосіб життя. Одна з найкорисніших змін – обмеження вживання насичених та трансжирів, які підвищують загальний рівень холестерину.
Насичені жири містяться у м'ясі, олії, сирі, жирних молочних продуктах. А трансжири часто присутні у печиві, крекерах та тістечках.