U-News » Здоров'я » Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря
Всі новини

Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря

Багато людей чули про те, що їжа, яка підгоріла, таїть у собі небезпеку. А саме – може спровокувати виникнення онкологічних захворювань.

Чи це так, і які ризики виникають у тих, хто любить їжу “зі скоринкою”, пише Іnverse з посиланням на старшу наукову співробітницю Національного інституту раку (Великобританія) Рашмі Сінху. За словами фахівчині не все однозначно в цьому питанні і не варто панікувати, але прислухатися до ряду корисних порад все ж таки слід.

Сінха розповіла, що справді підгоріла їжа може спровокувати рак, але в даному випадку слід говорити про тварин. Щодо людей, фахівчиня наголосила, що досі немає однозначних досліджень та висновків на цю тему.

Експертка пояснила, чому на їжі при тепловій обробці з’являється скоринка і чому вона чорного або темно-коричневого кольору.

“Коли ми нагріваємо їжу – особливо коли ми її обсмажуємо або смажимо на грилі, – між ланцюжками білків і простими цукрами в їжі відбувається хімічна реакція, яка викликає карамелізацію, внаслідок чого на продуктах з’являються відтінки коричневого та чорного. Це перетворення, відоме як реакція Майяра. Воно цінується через здатність утримувати аромат у їжі”, – розповіла вчена.

“При подібній тепловій обробці виникає і низка справді шкідливих реакцій”, – сказала вона.

Фахівець уточнила, що йдеться про утворення акриламіду, гетероциклічних амінів (ГКА) та поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ).

ГКА і ПАУ зазвичай утворюються під час приготування м’яса і відповідно утворюються або за рахунок зв’язування білків, цукрів і жирів, або за рахунок утворення диму через сік, що капає. Акриламід більш універсальний, і його можна знайти у всьому: від кави, що пригоріла, до картоплі фрі та навіть сигаретного диму.

Сінха розповіла, що в організмі ці три сполуки можуть пошкодити частини ДНК та створити потенційно небезпечні мутації. Водночас вона зазначила, що незважаючи на ці дані, національні інститути охорони здоров’я обережно називають ці сполуки певними канцерогенами, які викликають рак.

“Ми знаємо напевно: ГКА та ПАУ сприяють розвитку раку на тваринних моделях (включаючи мавп), а акриламід сприяє розвитку раку на моделях гризунів. Однак підтвердити ці результати на людських моделях набагато складніше – як з логістичної, так і з етичної точки зору”, – сказала експертка.

Вона пояснила, що всі проведені раніше на цю тему дослідження зводилися до спостережень та опитувань. Але для офіційних та наукових висновків потрібні клінічні випробування.

“Однак ці випробування в кращому разі можуть показати кореляцію між методами приготування їжі та раком, вони не можуть довести причинно-наслідкового зв’язку”, – вважає вона.

“Щодо акриламіду, зокрема, дослідження на людях досі давали неоднозначні результати, при цьому деякі дослідники дійшли висновку, що ця сполука мало сприяє ризику раку. Так само складно дізнатися, у якій концентрації ці сполуки стають небезпечними, тому що вони можуть широко змінюватись в залежності від типу їжі та приготування”, – додала Сінха.

За її словами, низка вчених все ж таки допускає, що вживання підгорілої їжі, може спричиняти виникнення: раку яєчників, шкіри, колоректального раку та раку підшлункової залози. Але, як вона наголосила, ця теорія потребує додаткової діагностики.

Поки немає однозначної відповіді, вчена закликала не готувати їжу на занадто сильному вогні і не допускати того, щоб та пригоряла.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
27 300
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
26 491
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
25 209
Секс-скандал у РФ: депутата, який привів повію у думу, вимагають відправити на фронт
17 251
Лікар назвав три кричущі ознаки раку, які чоловіки часто ігнорують
16 349
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
16 064
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
12 359
Після чуток про звільнення: фото усміхненого Буданова в Харкові завірусилося в мережі
11 610
"Груди забула покласти" - Тіна Кароль насмішила мережу концертним образом
11 541
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
7 966
Лікар назвав ягоду, яка провокує проблеми зі здоров’ям у людей після 60 років
7 740
Кардіолог розповів, при якому пульсі потрібно викликати швидку
7 308
"Опудало": так звана "королева ДНР" показалася без фільтрів і нарощеного волосся
6 971
Водіям назвали 3 причини уникати опалого листя на дорозі та автомобілі
0
Дмитро Гордон замилував романтичним фото з дружиною і ніжно привітав її з 40-річчям
0
Легкоатлетка-пенсіонерка отримала дискваліфікацію через допінг: курйоз дня
0
Ранок у Росії почався з епічної пожежі: подробиці, фото та відео
0
Яке бюджетне добриво для квітів, овочів та фруктів принесе максимальну користь
0
Раптові нічні пробудження можуть говорити про проблеми з печінкою
0
Як помити автівку без води: назвали п’ять найкращих способів
0
Камалія здивувала, як донька Мохаммада Захура від дружини-росіянки зруйнувала їхній шлюб
0
Один з видів раку хочуть перестати називати раком: у чому причина
0
Аж блищатиме на сонці: чим очистити пластикове підвіконня від жовтизни в домашніх умовах
0
Чому картопля дала поганий урожай: городники назвали основні причини
0
Лікар пояснив, чи приносить користь відмова від борошна та хліба
0
Як нейтралізувати неприємні запахи в холодильнику: 5 популярних способів
0
Чому павуки обирають ваш дім? 5 способів, що допоможуть їх позбутися

Павуки в домі можуть стати справжньою проблемою, якщо їх ...

6 типів сексуальності. Як відрізнити демісексуала від сапіосексуала або пансексуала і що це означає

Сексолог і ведуча реаліті Екси на Новому каналі Наталія ...

Як зберігати яйця – тупим кінцем вгору чи вниз

Найчастіше люди кладуть яйця у відсік холодильника так, як ...