U-News » Здоров'я » Названі найкращі та найгірші для здоров’я способи приготування їжі
Всі новини

Названі найкращі та найгірші для здоров’я способи приготування їжі

Найкращі технології приготування – це ті, які створюють смачні страви та зберігають велику кількість вітамінів і поживних речовин.

Найкращі технології приготування — це ті, що не лише допомагають створювати смачні страви, але й зберегти велику кількість вітамінів і поживних речовин у продуктах.

Запікання, тушкування та пасерування в невеликій кількості води або олії є корисними варіантами при виборі способу приготування. Так ви покращуєте смак деяких овочів і вміст поживних речовин.

Деякі методи приготування зменшують кількість чутливих до тепла та світла поживних речовин і вітамінів, як-от вітамін С та деякі вітаміни групи В. Через це дієтологи радять регулярно змінювати спосіб приготування їжі, але так само на здорові.

Не забувайте виключити насичені жири з ваших страв — вершкове масло, маргарин, вершки чи сало — і не додавайте багато солі.

Наприклад, смаження, приготування на грилі та копчення з додаванням жирів і солі, особливо якщо їжа підгоріла, найшкідливіші.

Вживання продуктів, приготованих цими методами, збільшує ризик серцево-судинних захворювань і раку. Надлишок насичених жирів і натрію в раціоні може збільшити ймовірність серцевих захворювань, а підгоріла їжа — підвищити ризик деяких видів раку.

Смаження у фритюрі

Смаження у фритюрі може бути одним з найбільш шкідливих способів приготування їжі. Коли ми смажимо або регулярно їмо смажену їжу — особливо у фритюрі — підвищуємо ризик смерті від серцевих захворюваннь та інсульту. Якщо ви смажите їжу, переконайтеся, що вибираєте більш здорові олії, такі як оливкова, очищена пряжена або олія авокадо.озпродаж місяця! -50% на термобілизну Columbia

Копчення

Копчене м’ясо при регулярному вживанні серйозно зашкодить здоров’ю.

Згідно з новим дослідженням, зв’язок між раком кишкового тракту і частим вживанням копчених продуктів незаперечний.

Гриль

Приготування на грилі робить їжу смачною та допомагає зберегти поживні речовини та зменшити кількість жирів у продуктах. Однак важливо не готувати м’ясо та інші продукти на грилі до обвуглення. Згідно з дослідженнями, приготування на грилі може піддавати їжу впливу канцерогенних хімічних речовин, які містяться в димі. А інше дослідження показало, що приготування на грилі при високій температурі можуть бути пов’язані з підвищеним кров’яним тиском.

Смаження у аерофритюрниці

Якщо ви хочете отримати більш здорову альтернативу смаженню, то аерофритюрниця — чудовий варіант. Продукти готуються на краплі корисної олії, наприклад, авокадо. Брюссельська, цвітна капуста, картопля, курка та лосось чудово смакують, приготовані таким чином.

Мікрохвильова піч

У продуктах, приготованих у мікрохвильовці, зберігається вітамін С та інших поживних речовин, які часто зникають в процесі нагрівання. Дослідники виявили, що мікрохвильовка та приготування на пару найкраще зберігають флавоноїди, що містяться в брокколі.

Обсмажування

Це розповсюджений спосіб приготування овочів та м’яса. Однак важливо пам’ятати, які інгредієнти ви використовуєте під час пасерування. Дослідження, проведене в Іспанії, показало, що пасерування брокколі на оливковій або соняшниковій олії допомагає краще зберегти вміст вітаміну С у цих овочах.

Смаження

Смаження овочів з крапелькою олії та дрібкою солі дійсно може підкреслити смак і збільшити доступність таких поживних речовин, як бета-каротин, лікопін (каротиноїд, який може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань) і кальцій. Однак смаження може підвищити деякі харчові переваги одних продуктів та зменшити користь інших.

Приготування під тиском

Скороварка — один з найпростіших і найздоровіших способів приготування їжі.

Приготування під тиском дозволяє зберегти поживні речовини в продуктах. Дослідники виявили, що, наприклад, брокколі зберігає 90% вмісту вітаміну С у скороварці.

Приготування на пару

На пару – це не лише легкий і простий спосіб приготування їжі, але й багато переваг для здоров’я. Приготування на пару овочів, таких як морква, перець і капуста, може допомогти забезпечити більше антиоксидантів порівняно з тим, коли ці самі овочі споживаються сирими. Водорозчинні вітаміни, такі як вітамін С і більшість вітамінів групи В, можуть також зберігатися більше під час приготування на пару, а не кип’ятіння, через обмежений контакт їжі з водою.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
32 241
Знадобилося 20 хвилин: чоловік придумав креативний спосіб провчити галасливого сусіда
30 433
Медики назвали найкориснішу для здоров’я рибу
22 239
Як позбутися старечого запаху і звідки він з’являється уже після 40 років
21 099
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
20 574
У Мережі висміяли наречену з пишними формами через рвану сукню
16 207
Лікар назвав ягоду, яка провокує проблеми зі здоров’ям у людей після 60 років
12 224
Жирова хвороба печінки: перші "тихі" зміни в організмі назвали лікарі
12 073
Вийшло не страшно, а смішно: у мережі з'являються меми про російський "Орешник"
11 050
Знайти 3 відмінності між картинками зможе лише найуважніший: складна загадка для розумників
10 951
Бабуся у масивних окулярах, яка не пам'ятає свій вік, несподівано стала зіркою мережі
10 846
Онук вирішив прибрати старий занедбаний гараж бабусі й знайшов там справжній скарб: що там було
10 812
Що стало з Оксаною Пекун - співачкою, яка заявляла, що "не цікава пресі"
8 361
Що означають червоні та жовті крапки на шинах
0
Стало відомо, на яких автомобілях найчастіше скручують пробіг
0
Фахівці з біоенергетики розповіли про негативні і позитивні сторони селфі
0
Чотири ознаки того, що колишній партнер досі хоче відновити стосунки з вами
0
Не снідайте до цього часу, якщо ви хочете позбавитися зайвої ваги
0
Вчені назвали один продукт, який потрібно додати до раціону всіх чоловіків
0
Якщо прокинулися посеред ночі, цікавий трюк із закочуванням очей допоможе заснути знову
0
Надя Дорофєєва в юності хотіла малюнок свині: співачка розповіла про своє татуювання та фарбування волосся
0
Продюсерка Джеймса Бонда розповіла, кого вони бачать у ролі нового агента 007
0
Ось вже й Оля Полякова стала бабусею: чудового кучерявого хлопчика принесла Маша і заявила, що це її синок
0
“Ти займаєшся хамством”: у мережу потрапив ролик сварки Кароль і Лободи після витівки Тіни
0
У мережі показали унікальний український автомобіль «Акула»
0
Шість міфів про кросовери та позашляховики, про які час забути
0
Три ознаки "хронічного" чоловіка-зрадника. Розпізнати простіше, ніж ви думаєте

"Хронічного" чоловіка-зрадника, як виявилося, розпізнати ...

Олія зі сковороди бризкає на всі боки під час смаження: як цього позбутися

Приготування їжі на сковороді є улюбленим способом, ...

Які речі потрібно встигнути викинути з оселі до Нового 2025 року, щоб залучити щастя і добробут

Важливим етапом святкування Нового року завжди було ...