Апельсиновий сік - багате джерело вітаміну С, фолієвої кислоти і флавоноїдів. Вчені з’ясували, що напій може позитивно впливати на рівень холестерину в крові.
Про це свідчать кілька досліджень. Одне з них опубліковано на сайті Національного центру біотехнологічної інформації США (National Center for Biotechnological Information, NCBI).
У дослідженні взяли участь 103 чоловіки (у віці 18-66 років) і 26 жінок (у віці 18-65 років). 41% споживали дві чашки апельсинового соку на день протягом щонайменше 12 місяців, тоді як 59% добровольців не вживали апельсиновий сік.
В результаті споживачі апельсинового соку з нормальним рівнем ліпідів в сироватці крові мали значно нижчий рівень загального холестерину і холестерину ЛПНЩ (його також називають” поганим ” холестерином) в порівнянні з тими, хто не вживав напій.
Інше дослідження показало, що апельсиновий сік в певній кількості здатний покращувати ліпідний профіль крові у пацієнтів з гіперхолестеринемією (високим холестерином).
Про позитивний вплив напою на рівень холестерину свідчить і метааналіз різних досліджень. У нього було включено 15 відповідних випробувань з 639 учасниками. “Споживання апельсинового соку може бути пов’язано з поліпшенням загального холестерину в сироватці і чутливості до інсуліну”, – зробили висновок фахівці, але додали, що для підтвердження цього необхідні подальші дослідження.