Про лікувальні властивості спецій відомо давно. Так, гвоздика допомагає вгамувати зубний біль, а куркума полегшує стани при проблемах шкіри, наприклад висипки або опіках. Однак є і такі трави, які у багатьох ростуть у горщиках на підвіконнях і є неоціненним засобом проти раку.
Вчені з Університету Пердью (США) встановили, що чебрець і орегано містять сполуки тимо- гідрохінону, які мають антиоксидантні властивості. Проте дози їх невеликі.
Дослідникам у співпраці з вченими з Університету Мартіна Лютера Галле-Віттенберг та Університету штату Мічиган також вдалося розщепити тимо- гідрохінон на дрібніші частинки. Вивчивши понад 80 000 генів у тканинах рослин, фахівці зможуть виявити ті з них, які необхідні для виробництва тимо- гідрохінону.
– Ми сподіваємося синтезувати із трав та інших організмов унікальні інгредієнти, які можна буде використовувати як добавки до їжі, косметики та іншим продуктам, – підкреслив провідний автор дослідження, доктор Пан Ляо.
Результати опубліковані в журналі Національної академії наук США Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).