Без них не обходиться сніданок, без них не приготувати легендарний салат Олів'є і ще багато інших смачних салатів і закусок. Це варені яйця.
Вони - популярний інгредієнт, але мало хто заморочується з тим, як довго їх потрібно готувати. Особливо, якщо в результаті потрібно просто зварені круто яйця, як правило, хвилини не рахують і яйця варяться, так би кажучи, на око. І ось в такій ситуації великий ризик яйця переварити, що загрожує неприємними наслідками для здоров'я.
Справа ось у чому: під час варіння яєць відбувається вивільнення сірководню. Це токсичний газ, який може потрапити в білок. А в білку яйця є сіра. При поєднанні з воднем вона утворює токсичний газ.
У міру нагрівання оболонки яйця сірководень проникає всередину продукту. У жовтку міститься залізо, яке при взаємодії з сірководнем призводить до появи сульфідів. Отже, чим довше вариться яйце, тим сульфітів більше. Сульфіди надають жовтку зеленуватий колір.
Тому після варіння рекомендують відразу ж занурювати яйце в холодну воду, щоб нівелювати переварення і все ж засікати час для варіння яєць.
Переварені яйця - токсичні і можуть стати причиною отруєння.