U-News » Здоров'я » Скільки їсти м’яса, щоб не захворіти на рак?
Всі новини

Скільки їсти м’яса, щоб не захворіти на рак?

Вчені занепокоїні – ковбаса, сосиски, червоне м’ясо, бекон, будь-яке перероблене м’ясо, викликає онкологічні захворювання. Чи справді це так і чи варто задуматися про вегетаріанство?

Команда вчених, що складається з представників різних країн світу, провела більше восьми сотень наукових експериментів, результати яких показали, що бекон, ковбаса та сосиски стають причиною розвитку раку кишечника, а ягнятина, свинина і яловичина мають канцерогенні властивості.

Багато міжнародних видань вже назвали це відкриття одним з найбільш агресивних випадів міжнародних експертів проти мясоїдства і передрекли їм шквал критики з боку великих корпорацій з виробництва м’ясних делікатесів. Але незважаючи на це, самі експерти просять не сіяти паніку, не перебільшувати масштаби зроблених висновків і поставитися до їх заяви з певною часткою здорового глузду.

У 2014 році Міжнародне агентство з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я віднесло червоне м’ясо до категорії причин, що викликають розвиток раку. Експерти надали велику кількість доказів, які свідчили при «винуватість» переробленого м’яса у провокуванні раку товстого кишечника. Але, слід розуміти, що під «переробленим м’ясом» вчені розуміють м’ясні продукти, які піддалися додатковоій агресивній обробці, наприклад, копчення, соління, ферментування, консервація, обробка, щодо поліпшення смакових якостей і так далі. Ці всі продукти були віднесені до першої категорії небезпеки для здоров’я, при цьому, куріння відносять до тієї ж першої категорії.

Червоне м’ясо було віднесено до другої категорії, його негативну дію на організм пов’язують з імовірною причиною впливу на розвиток раку підшлункової залози і раку шлунка, хоча повністю довести цей факт вчені не змогли.

Вважається, що приблизно 34 000 смертей від онкологічних захворювань по всьому світу пов’язують з надмірним вживання м’яса, що пройшло переробку. Для порівняння, вчені наводять й інші показники, наприклад, від раку, викликаного курінням, щороку помирає більше одного мільйона людей, і від алкоголю 600000.

Вірогідність розвитку раку кишечника через вживання м’яса невелика, але вона може істотно зростати, якщо м’ясо їсти у великих кількостях і постійно. Наприклад, якщо щодня з’їдати по 50 грамів переробленого м’яса, ризик виникнення раку приблизно 18%, і 17% при вживанні щодня 100 грамів червоного м’яса. В основному цей ризик пов’язують з тим, що в м’ясі міститься небілкова частина гемоглобіну, яка негативно впливає на здоров’я людини. Крім цього, перероблене м’ясо містить різні добавки, які також негативно впливають на наш організм.

Без сумніву, м’ясо слід вживати в обмеженій кількості, запевняють учені. Червоне м’ясо в невеликій кількості дуже корисне, оскільки має високу харчову цінність. Але вживання м’яса повинне бути максимально скориговане.

Вчені, лікарі та дієтологи рекомендують скорочувати вживання м’яса, при цьому, покращувати його якість і збагачувати свій раціон овочами, фруктами і цільнозерновими злаками. Завдяки високому вмісту клітковини в цих продуктах, можна істотно знизити ризик розвитку онкологічних пухлин в кишечнику.

Таким чином, для дорослої людини прийнятною тижневою нормою є пів кілограма червоного і переробленого м’яса, що складає близько 70 грамів на день. Якщо ж ви звикли їсти більше, варто замінити червоне м’ясо на курку, рибу або індичку, а також додати до раціону більше овочів і фруктів. Крім того, відмінною профілактикою раку після 45-50 років є повна відмова від м’ясних продуктів, тобто вегетаріанство.

EuroMD

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
37 331
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
25 379
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
19 904
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
18 612
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
16 304
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
16 248
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
15 403
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
14 945
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 756
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
13 967
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
13 525
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 487
Чоловік прожив 26 років зі шматком конструктора в носі: тепер у нього унікальний нюх
6 962
Паркінг із суперкарами: у Києві на стоянці супермаркету помітили ексклюзивні авто
0
Фахівці назвали три групи продуктів, які допомагають впоратися із застудою
0
Де наразі сестри Завальські з гурту "Алібі"
0
Рай для водія: в якій країні найкращі дороги
0
Що потрібно знати при реєстрації авто, ввезених як гуманітарна допомога
0
Ви обмежена, – дружина Віктора Павліка різко відповіла на грубий коментар про сина
0
Суха гниль на автомобільних шинах: як водієві впоратися з цією прихованою загрозою
0
Нетравлення шлунка може бути симптомом смертельної хвороби
0
Де зараз Євген Літвінкович - зірка проектів "Х-фактор" і "Україна має талант"
0
Соліст "АВВА" одружився у 79 років і вперше показав свою кохану на фото з весілля
0
Ірена Карпа розповіла про своїх доньок-підлітків та як вони у Франції популяризують українське
0
Водіям в Україні повідомили про ще один незаконний штраф поліції
0
Що можна вирощувати до початку зими
0
Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...

Анна Кошмал феєрично оголосила про вагітність: животик вже видно

Акторка Анна Кошмал поділилася з фанами радісною новиною. ...

Ніхто не осліпне. Експерти розвінчують шість міфів про мастурбацію

Світ стрімко змінюється, але мастурбація для багатьох ...