Дослідники проаналізували дані про режими споживання фруктів і овочів, отримані з трьох циклів Національного дослідження здоров’я та харчування, проведеного з 1988 по 2018 роки.
Овочі і фрукти корисні для нирок
Після поправки на демографічні показники, об'єм талії та наявність діабету та високого кров’яного тиску серед учасників опитування вчені дійшли висновку, що пацієнти з хронічною хворобою нирок включали в свій раціон менше фруктів і овочів, пише 24 канал.
Потрібно більше досліджень
Краще розуміння можливих факторів ризику хронічної хвороби нирок має вирішальне значення, оскільки цей стан широко поширений серед людей і несе значні ризики для здоров’я. Коли нирки пошкоджені та не здатні ефективно фільтрувати відходи з крові людини, це потенційно може призвести до високого кров’яного тиску, хвороб серця та інсульту.
Потрібні додаткові дослідження, щоб визначити причино-наслідковий зв'язок цього явища. Хоча пацієнти з хронічною хворобою нирок можуть отримувати рекомендації зменшити споживання калію — мінералу, який міститься у фруктах і овочах — користь цих вказівок для здоров’я невідома і потребує подальшого вивчення.
Дослідницька група UVA рекомендує провести не тільки більше досліджень, щоб краще зрозуміти зв’язок між споживанням фруктів і овочів і хронічною хворобою нирок, але й з’ясувати, як змусити людей їсти більше фруктів і овочів.