Вживання шести келихів вина на тиждень може бути корисним для здоров’я очей.
Це з'ясувало дослідження інституту офтальмології Лондонського університету та офтальмологічної лікарні Moorfields.
У ході дослідження вивчалися історії хвороби понад 490 тисяч людей. Вони розповіли лікарям про здоров’я, спосіб життя та звички.
Фахівці зазначили, що серед тих, хто вживає вино не менше ніж п'ять разів на тиждень, знижується ймовірність розвитку катаракти на 23%. Крім того, ризик розвитку захворювання нижчий серед тих, хто пив вино, порівняно з тими, хто вживав пиво або інші спиртні напої.
Вчені пояснюють, що виявлений зв'язок зумовлений антиоксидантами, які є у вині.
За словами вчених, підсумки роботи підтверджують пряму роль алкоголю у розвитку катаракти.
Раніше вчені виявили омолоджуючий ефект малини та її користь у боротьбі із зайвою вагою.
Відомо, що одна чашка червоної малини містить лише 80 калорій, є джерелом вітаміну С і містить дев'ять грамів клітковини, що більше ніж у будь-якій іншій ягоді. При цьому має низький глікемічний індекс і багато фітохімічних речовин, які на молекулярному рівні допомагають уповільнити старіння і уникнути ожиріння.
Дослідження на тваринах, проведене американськими вченими, показало, що фітохімічні речовини малини ефективно знижують набір ваги навіть за неправильного харчування.
Насамперед необхідно скоротити загальне споживання калорій. За словами фахівця, низькокалорійний раціон може уповільнити старіння та захистити від розвитку раку, діабету та хвороби Альцгеймера.