Американські вчені з Університету Брауна з’ясували, що у людей, які з’їдають 300 грамів риби на тиждень (42,8 грама на день), ризик розвитку злоякісної меланоми був на 22 відсотки вищим, ніж у тих, хто їсть 3,2 грами риби на день.
Наголошується, що у дослідженні взяли участь 491 367 дорослих у США, середній вік яких становив 62 роки. Всім їм потрібно було вказати, як часто вони вживали смажену, несмажену рибу та тунця в порівнянні з попереднім роком, та відзначити розміри порцій. Після цього вчені підрахували частоту випадків виникнення раку шкіри за 15-річний період.
З'ясувалося, що в одного відсотка людей розвинулася злоякісна меланома, тоді як у 0,7 відсотка з'явився передраковий стан або меланома стадії 0. Хоча суттєвого зв'язку між вживанням смаженої риби та раком шкіри не знайшли, щоденне вживання 17,8 грама смаженої риби було співвідносне. вищим ризиком злоякісної меланоми (на 18 відсотків) та на 25 відсотків вищим ризиком виникнення передракових клітин у порівнянні з вживанням 0,3 грами риби.
У тих, хто їв щодня по 14,2 грами тунця, ризик виникнення раку шкіри також був вищим на 20 відсотків.
На думку авторів дослідження, отримані результати можна пояснити вмістом у рибі забруднюючих речовин, до яких належать поліхлоровані біфеніли, діоксини, миш'як та ртуть. При цьому не виключено, що випробувані, які їли більше несмаженої риби та тунця, також мали й інші шкідливі звички або супутні захворювання.