Згідно з результатами дослідження, яке провели вчені з Гарвардського університету, при регулярному вживанні деяких продуктів ризик розвитку колоректального раку зростає майже на 30 відсотків.
Цікаво, що такий зв’язок виявлено лише у чоловіків, пише The Lancet.
Колоректальний рак – злоякісна пухлина товстого кишківника. Довгий час протікає без симптомів, а потім з’являються:
- слабкість,
- нездужання,
- втрата апетиту,
- біль в животі,
- диспепсія,
- метеоризм,
- кишкові розлади,
- кишкова непрохідність.
За даними експертів, у чоловіків, які обирають для себе ультраоброблені продукти, ризик розвитку колоректального раку різко підвищується, як уже зазначалося, майже на 30 відсотків.
Дослідження опубліковано у журналі BMJ. У ньому взяли участь понад 200 тисяч осіб віком від 25 років.
Кожен із учасників заповнив анкету, в якій написав, як часто він їсть продукти із наданого списку — у ньому було 130 позицій. Дослідники відстежили стан здоров’я добровольців, а потім виявляли, у кого був виявлений колоректальний рак. Спостереження тривало кілька років.
У групі ризику опинилися ті, хто постійно їв ковбасу, бекон, шинку та сосиски. Перероблене м’ясо з добавками є найсильнішим чинником ризику колоректального раку, наголосили вчені.
У них, крім іншого, багато цукру та мало клітковини, що сприяє розвитку ожиріння, а ожиріння – встановлений фактор ризику колоректального раку.
Дослідники зазначають, що на здоров’ї жінок ці продукти по-іншому. Вони ризики раку нейтралізують кисломолочні продукти, наприклад, йогурт, які вони їдять, порівняно з чоловіками, досить часто.
Ранні ознаки колоректального раку
- кровотечі при дефекації,
- слиз у стільці,
- відчуття стороннього тіла в задньому проході,
- розлади дефекації.
За наявності метастазів спостерігаються асцит, збільшення розмірів печінки та лімфатичних вузлів.
Класичними проявами захворювання є:
- слабкість, швидка стомлюваність;
- відсутність апетиту, огида до м’ясної їжі:
- необґрунтоване різке схуднення;
- нестабільність стільця (проноси чергуються із запорами);
- домішки у калі (кров, слиз, гній);
- субфебрильна температура тіла;
- ниючі або переймоподібні болі в животі.