Вчені з Гарвардської медичної школи в Бостоні з'ясували, що рослинна їжа, багата на флавоноли, може знизити ризик розвитку старечої крихкості. Дослідження опубліковано в American Journal of Clinical Nutrition.
Вчені проаналізували дані трохи більше 1700 осіб похилого віку. Усі вони мали слабкості на початку дослідження. За 12 років спостереження у 13% учасників розвинулася слабкість. Цей віковий синдром призводить до більшого ризику падінь, переломів, інвалідності, госпіталізації та смерті.
Аналіз дієти учасників показав, що кожні додаткові 10 мг флавонолів на день ризик розвитку слабкості знижувався на 20%. Вчені зазначили, що одне яблуко середнього розміру містить близько 10 мг флавонолів. Також флавоноли містяться в ожині, шпинаті та інших рослинних продуктах.
Автори роботи вважають, що особливий флавонол, званий кверцетином, може бути найважливішим для запобігання слабкості. Результати дослідження не означають, що між старечою крихкістю та вживанням флавоноїдів є причинно-наслідковий зв'язок, а лише вказують на наявність кореляції.