Вживання жирної їжі і алкоголю шкодить функціям печінки, підвищуючи рівень токсичних речовин. Щоб допомогти органу позбутися від небезпечних субстанцій, слід включити в раціон продукти з ефектом антиоксидантів.
Власне печінка сама є органом, що позбавляє організм від шкідливих речовин. Але на тлі шкідливих звичок у роботі печінки можуть відбуватися несприятливі зміни, і в результаті рівень токсинів в організмі замість зниження, навпаки, здатний зрости.
Як допомогти поліпшити роботу печінки? Фахівці радять регулярно вживати в їжу такі продукти, що діють як антиоксиданти.
Часник. Часник багатий вітамінами C і B6, а також селеном – це один з кращих захисників печінки. Навіть у невеликій кількості часник стимулює дію ферментів печінки, що сприяють виведенню токсинів. Крім того, споживання часнику зменшує вміст перевантажуючого печінку холестерину.
Цитрусові. Грейпфрути, апельсини, лайм і лимони – одні з кращих джерел вітаміну С і антиоксидантів, під дією яких поліпшуються фільтруючі функції печінки і прискорюється виведення токсинів з організму.
Буряк. Цей скромний дешевий коренеплід відрізняється вмістом великої кількості корисних для печінки заліза, кальцію, вітамінів групи в та антиоксидантів (зокрема, бета-каротину, попередника вітаміну А). Обов’язково їжте буряк, якщо у вашому меню присутнє жирне м’ясо, дають пораду фахівці.
Зелений чай. Питво зеленого чаю захищає печінку від шкідливого впливу алкогольних напоїв. Але тут важливо не перестаратися. Найкращий антиоксидант в надмірній кількості може стати отрутою, пити занадто багато зеленого чаю не варто.
Капуста. Салати з капусти іноді називають «щіткою» для організму. І не дарма. У капусті міститься багато хлорофілу, який діє як дуже ефективний очищувач печінки, допомагаючи нейтралізувати потрапили в організм токсини і загалом зміцнити захисні функції печінки.