Насичені антиоксидантами продукти харчування, зокрема чорний чай, горіхи та шоколад, можуть збільшувати ймовірність розвитку деяких онкологічних захворювань.
Такого висновку дійшли співробітники Центру імунології та досліджень раку ім. Лаутенберг Єврейського університету в Єрусалимі (Ізраїль).
Як зазначили у прес-службі Єврейського університету, вченим вдалося виявити одну з причин швидкого поширення злоякісних клітин тканини товстої кишки. Виявилося, що вся річ у метаболітах, відомих як антиоксиданти. Ці речовини у великих концентраціях присутні у чорному чаї, ягодах, шоколаді та горіхах. При цьому процес розвитку раку в товстій кишці багато в чому пов'язаний з кишковими бактеріями.
"Тільки 2% злоякісних пухлин кишечника виявляються у тонкій кишці. Інші 98 відсотків припадають на товсту кишку. У чому причина такого дисбалансу? Ми впевнені, що річ у ключовій відмінності між тонкою і товстою кишкою — у кишкових бактеріях, які сконцентровані в останній. Кишкова мікрофлора може відігравати як позитивну, так і негативну роль у розвитку багатьох захворювань», - кажуть автори дослідження.
Якщо в товстий кишечник потрапляє значна кількість антиоксидантів, то кишкові мікроорганізми прискорюють розвиток раку товстої кишки, що починається з мутацій білка р53. Пошкоджений білок стимулює розвиток раку активніше в насиченому антиоксидантами середовищі — це вдалося підтвердити за підсумками дослідів над гризунами.