Зазвичай після їжі рівень цукру в крові зростає, але продукти з низьким глікемічним індексом не підвищують цукру в крові, а також допомагають уникнути його стрибків.
Їх вживання разом з фізичною активністю сприяє запобіганню переддіабету, при якому рівень цукру в крові виявляється вище нормального. Даний стан у багатьох випадках стає попередником діабету 2 типу.
Авокадо. Ключовим поживним речовиною в авокадо є мононенасичені жирні кислоти, які покращують чутливість клітин організму до інсуліну (саме зі зниженням чутливості до цього гормону пов’язані зростання глюкози в крові підвищений ризик діабету). Також ці речовини можуть посилювати відчуття ситості, допомагають нормалізувати кров’яний тиск.
Ряд досліджень показали, що авокадо може знизити ризик розвитку метаболічного синдрому, при якому спостерігаються збільшення маси вісцерального жиру, зниження чутливості периферичних тканин до інсуліну і гіперінсулінемія, які порушують вуглеводний, ліпідний, пуриновий обмін.
Риба з омега-3 жирними кислотами. Білок допомагає організму підтримувати і відновлювати себе: він має нульовий глікемічний індекс і не підвищує рівня цукру в крові. Риба є відмінним джерелом білка і до того ж додатково може служити постачальником омега-3 жирних кислот, які ефективно борються із запаленням, з яким пов’язані процеси, що ведуть до ожиріння і переддіабету.
Часник. Цей овоч також не має глікемічного індексу, так як не містить вуглеводів. Відповідно, його вживання не підвищує рівня цукру в крові. Більше того, мають дані говорять про те, що включення часнику в раціон може знижувати показники рівня глюкози в крові натщесерце.
Яблучний оцет. Кислота в яблучному оцті зменшує деякі ферменти в шлунку і може покращувати чутливість до інсуліну після їжі. Фахівці рекомендують випивати перед їжею 20 грамів яблучного оцту, розведеного в 40 грамах води.