U-News » Авто-мото » Авто з повним приводом: як відрізнити кросовер від позашляховика
Всі новини

Авто з повним приводом: як відрізнити кросовер від позашляховика

Кросовер чи реальний позашляховик – перш ніж обрати, треба розуміти, у чому насправді різниця. Питання тим більше важливе, що вже кілька років поспіль більшість проданих в Україні нових машин – саме з цих сегментів.

Про видові особливості позашляховиків і кросоверів читайте в матеріалі РБК-Україна.

Під час написання статті були використані матеріали AutoBild, “AutoBild Всі ведучі” та "Автоцентр".

Колись давно пасажирські автомобілі були двох типів: для доріг і бездоріжжя. Перші – комфортабельні, швидкісні і економічні. Другі – міцні і безкомпромісні, брутальні через непробивну підвіску і громіздку трансмісію. Перші купувались “для дому, для сім’ї”, другі – для суворої чоловічої роботи, для війни і для мандрівок.

Але з часом – а точніше, з поширенням автомобілізації і розвитком мережі автошляхів межа між цими класами почала розмиватись. Так з’явились перші кросовери – вже не легковики для рівного асфальту, але ще не “проходимці” для глибоких колій, багнюки і косогорів. Або з іншого боку – позашляховики, позбавлені частини характерних видових ознак. З часом саме вони стали домінувати на ринках більшості розвинених країн. При тому що сегмент справжніх позашляховиків хоч і звузився, але не зник.

Розберемося, чому так сталося, а головне – які з цих машин нам насправді потрібні.

Що таке позашляховик

Навіть у своєму чистому, первинному вигляді позашляховик – машина все ж таки у першу чергу для шляхів, хоча і поганих. Тому що машини для місцевості, де шляхів немає зовсім, називаються не автомобілями, бо як мінімум замість коліс мають гусениці, повітряну подушку, шнек або інший движитель. А головні ознаки автомобіля-позашляховика такі:

  • Великий дорожній просвіт. 20 см – це мінімум, з яким можна з’їжджати з асфальту у негоду;
  • Великі кути в’їзду–виїзду. Як і перший пункт, це потрібно, щоб машина не чіплялась бамперами і порогами за нерівності місцевості;
  • Привід (трансмісія) 4х4. Причому важливо, щоб всі чотири колеса могли приводити машину необмежено тривалий час;
  • Наявність у трансмісії зниженого ряду передач і жорсткого підключення всіх чотирьох коліс – з заблокованим диференціалом або взагалі без нього. Найчастіше ці можливості забезпечує окремий агрегат – роздавальна коробка. Це потрібно для впевненого руху по важкому грунту;
  • Можливість встановити шини великого діаметру з розвиненими грунтозачепами. Точніше, треба, щоб підвіска могла успішно працювати з великими колесами.
  • Рама. Останнім часом цей принципово важливий елемент конструкції дещо втратив своє значення, але саме рамні автомобілі мають найбільш міцну конструкцію.

За такої геометрії і з таким арсеналом в трансмісії позашляховик не має обмежень на путівцях (є деякі погодні і ландшафтні винятки), взимку долає більшість засніжених ділянок доріг в європейській кліматичній зоні, не боїться гірських шляхів, прокладених, умовно кажучи, лісовозами.

Отже, з перевагами позашляховиків все зрозуміло, але вони мають й недоліки.

Недоліки позашляховиків

  • Більша ціна. Конструкція таких авто більш складна і має запас міцності, що піднімає загальну вартість. Крім того, часто ринкову ціну накручують іміджеві міркування.
  • Гірша керованість на швидкості. Через рамну конструкцію і великий кліренс ці машини мають високий центр мас, що негативно впливає на стійкість при русі на швидкості, та й при маневруванні в цілому. В принципі, у цьому класі є кілька моделей з високими ходовими якостями, але це преміальні авто з надвисокою ціною і зниженою надійністю;
  • Нижчий рівень комфорту. Є конструктивні чинники, які створюють зайві шуми та вібрації. Ціною недешевих рішень цього можна уникнути, але це знов таки стосується преміум-сегменту.
    Дорожчі запчастини. Справжні позашляховики дуже нечасто будують на шасі масових легковиків, тому вони мають багато ексклюзивних компонентів.
  • Більша витрата пального. Навіть якщо таке авто укомплектовано сучасним високоефективним силовим агрегатом, воно має більший апетит через великі колеса і кілька додаткових агрегатів трансмісії, які моторові доводиться постійно розкручувати.
  • Ліквідність. Утримувати старий позашляховик набагато дорожче, ніж легкову машину. Тому він багато втрачає в ціні, і у вживаному вигляді продати його за гарні гроші непросто.

Що таке кросовер

Відчувши запит споживача на міцні повнопривідні автомобілі з підвищеними можливостями прохідності автовиробники поступово намацали прийнятний для себе варіант конструкції. І вдало “продали” (тут проситься інше слово, але воно надто сленгове для нашого видання) його населенню.

Якщо коротко, створюючи кросовер, конструктори забрали у реального позашляховика його основні позашляхові переваги, залишивши кілька другорядних ознак.

Рама, роздавальна коробка, жорстке механічне підключення всіх чотирьох коліс – цього не стало зовсім. Кліренс, кути в’їзду-з’їзду, хід коліс вгору-вниз – це було зменшено. Повний привід підключається через муфти того чи іншого типу. Це досконалі і зручні у використанні вузли, але вони не можуть працювати довше десяти-п’ятнадцяти хвилин без відпочинку, перегріваючись, наприклад, навіть у неглибокому снігу при виїзді з нерозчищеної парковки. Причому часто підключення режиму 4х4 автоматичне, і відбувається поза волею водія, та іноді ще й із запізненням, коли колеса вже почали закопуватись у багно чи сніг.

На щастя, те, що у кросоверів залишилося від їхніх славних предків – безкомпромісних “проходимців”, теж корисне. Хоч не набагато, але таки збільшений у порівнянні з легковиками кліренс (17 - 20 см), висока посадка водія, великі колеса, захищені накладками бампери. У деяких є електронна імітація блокувань диференціалів і режим блокування муфти замість жорсткого підключення другої осі. Щоправда, шкода, що у багатьох моделей кросоверів повного приводу немає зовсім...

Якщо коротко

Зрозуміло, що кожному власнику хочеться, щоб його автомобіль був якомога більш функціональним і здатним проїхати скрізь, а не лише там, де для нього проклали асфальт. Проте, статистика всіх країн з розвиненим авторинком свідчить: більшість власників позашляховиків та споріднених кросоверів ніколи не з’їжджає з асфальта. Недаремно ж не менше 50% всіх автомобілів, які так чи інакше мають форм-фактор позашляховика, продається у комплектації з трансмісією 4х2.

Тож мріючи про щось могутнє і повнопривідне, зважте на свої реальні потреби і пригадайте, як часто вам доводилося місити багно і глибокий сніг у вашій водійській практиці? Можливо, саме кросовера з “усіма ведучими” вам і буде достатньо, а переплачувати за нерозрізні мости і “роздатку” з блокуваннями вам ні до чого?

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
25 992
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
21 973
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
20 700
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
19 101
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
18 944
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
16 905
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 420
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
14 443
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
14 171
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
11 411
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
10 864
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 581
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
8 956
Окупанти показали захоплених у полон "Вовків Да Вінчі": комбат відреагував
0
Конфіденційність в соціальних мережах: 6 порад, які слід врахувати в інтернеті
0
Шість звичок у їжі, які можуть вказувати на розлад харчової поведінки
0
Артрит: 5 найгірших видів м’яса, які призводять до тяжких загострень
0
Тестування з ПДР: чи дозволений обгін вантажного автомобіля
0
“Куди чоловікам дівати очі?”: Олі Фреймут зробили зауваження, що вбралася не по етикету
0
“Я розбила серце”: 37-річна Настя Каменських натякнула на розлучення з емігрантом Потапом
0
Карла Бруні на шостому десятку прийшла на показ мод в Парижі у прозорій спідниці
0
Маша Єфросініна приміряла відвертий образ, якого раніше на ній не бачили
0
"Мама Сердючки" замилувала світлиною з 5-місячною онукою
0
Десять найкрасивіших квітів, які варто посадити восени
0
Восени приділіть обробці смородини 20 хвилин і будьте впевнені, що кущі дадуть відмінний урожай
0
Як правильно доглядати драцену: корисні поради для відповідальних господарів
0
Названо найпопулярніші причини, чому стосунки не заходять далі першого побачення

Від того, яке враження ви справили на першому побаченні, ...

Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...

Анна Кошмал феєрично оголосила про вагітність: животик вже видно

Акторка Анна Кошмал поділилася з фанами радісною новиною. ...