Картопля - популярний овоч, за допомогою якого можна приготувати безліч страв.
І як показали результати нового дослідження, цей продукт менш шкідливий, ніж вважалося раніше. Про це йдеться у статті, опублікованій у науковому журналі Journal of Medicine Food, передає gazeta.ua.
Фахівці Центру біомедичних досліджень Пенінгтона (США) провели експеримент, після якого дійшли несподіваних висновків про користь для здоров'я картоплі.
Крохмалистий овоч, що містить багато вуглеводів, нерідко рекомендується дієтологами тільки у дуже обмеженій кількості через ризики набору ваги і проблеми з підвищенням цукру у крові.
Автори дослідження зазначили, що такі ризики виключаються, якщо картопля додається в здоровий або дієтичний раціон.
У експерименті взяли участь кілька десятків людей від 18 до 60 років. Усі вони мали зайву вагу або ожиріння, а також резистентність до інсуліну.
Учасників розподілили на групи, і у кожній учасники дотримувалися власних харчувань з великою кількістю овочів і фруктів. Але у першій групі 40% м'яса у звичному для людей раціоні замінювали бобові - квасоля та горох. У другій м'ясо замінювалося відвареною у шкірці та охолодженою картоплею.
Вчені зазначили, що картопля часто незаслужено "демонізують". За їхніми словами, охолоджена відварна картопля стає джерелом резистентного крохмалю, що виконує функцію пребіотика: її поїдання сприятливо позначаєте на стані кишкової мікрофлори, імунітету, підтримує активний обмін речовин.
Фахівці підкреслили, що виникненню проблем зі здоров'ям сприяє не вживання картоплі як такої, а той факт, що її любителі ігнорують багато здорових норм у харчуванні.