Високий кров'яний тиск є важливим показником потенційних серйозних проблем зі здоров'ям, таких як інфаркти та інсульти. Сприяти розвитку гіпертонії цілком здатні деякі звички та зловживання певними продуктами у раціоні.
Зміна харчування та вибір на користь здорових харчів може суттєво полегшити ситуацію, нормалізуючи тиск та значно знижуючи ризик виникнення цього стану. Що провокує високий тиск та які звички вам варто переглянути, розповіли в Eat This, Not That.
Регулярне вживання смаженої їжі
Здоровий спосіб життя важливіший за будь-які медичні засоби. А тому, щоб знизити ризик високого кров’яного тиску, слід обмежувати споживання смаженої їжі. Це допоможе зменшити ймовірність розвитку серцевих захворювань, інсульту та діабету.
Споживання занадто великої кількості солі
Натрій може підвищити артеріальний тиск, проте багато людей споживають його більше, ніж потрібно. Для зниження ризику високого тиску варто обмежити споживання солі до 1500 міліграмів на день. Крім того, остерігайтесь прихованого натрію в продуктах, таких як приправи та сухі суміші.
Регулярне вживання алкоголю
Алкоголь не тільки шкодить печінці, але й підвищує артеріальний тиск. За даними дослідження 2019 року, вживання від 7 до 13 напоїв на тиждень може суттєво підвищити ризик гіпертонії. Крім того, алкоголь негативно впливає на функцію нирок, що також може сприяти підвищенню тиску.
Дотримання дієти з високим вмістом цукру
Для нормалізації кров’яного тиску, необхідно обмежувати споживання цукру у раціоні. Він може викликати запалення і підвищувати ризик серцево-судинних захворювань. Крім того, дослідження показують, що надмірне споживання цукру може сприяти підвищенню артеріального тиску у дітей, що небезпечно для здоров’я у довгостроковій перспективі.
Регулярне вживання м'яса
М’ясо та перероблені продукти містять багато натрію, що може підвищувати тиск. Крім того, приготування м’яса на високих температурах також підвищує ризик. Щоб знизити артеріальний тиск, спробуйте уникати м’яса хоча б один день на тиждень. Це допоможе покращити здоров’я серця.
Часте споживання солодки
Споживання великої кількості солодки може підвищити артеріальний тиск і викликати серцеві проблеми. Це особливо небезпечно, якщо вживати понад 100 мг гліциризину на день, що часто зустрічається в надмірних порціях.