Багато продуктів здаються корисними, але тільки на перший погляд. Стало відомо, яку небезпеку може таїти в собі «здорова» їжа.
Покупці часто звертають увагу на етикетку зі складом продукту. Якщо в списку фігурують «натуральні ароматизатори», то у багатьох це викликає довіру.
Американські експерти з управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) попередили, що зазвичай додавання «натуральних» ароматизаторів є простим способом приховати неприємний смак тієї чи іншої їжі.
Вчені розповіли, що деякі «натуральні» ароматизатори можуть включати в себе діацетил. Він володіє інтенсивним маслянистим смаком і зазвичай використовується для ароматизації молочних продуктів. Дослідження показали, що діацетил пов’язаний з так званим «попкорном легенів». Йдеться про назву облітеруючого бронхіту — хронічного захворювання легенів, яке пов’язують з різними забруднювачами повітря.
Глутамат натрію є ще одним підсилювачем смаку, часто додаються в продукти. Вчені виявили зв’язок між споживанням цієї речовини та серйозними проблемами зі здоров’ям, такими як ожиріння. Воно, в свою чергу, здатне привести до небезпечних хвороб, наприклад, цукрового діабету.
Цитраль використовується для додавання лимонного аромату в їжу. Але численні дослідження показали, що він є сильним подразником при вдиханні і нанесенні на шкіру.