Австралійські вчені порівняли, як впливає алкоголь на печінку людей з нормальною масою тіла, зайвою вагою та ожирінням.
Нове дослідження вперше демонструє, як алкоголь впливає на здоров'я людей із зайвою вагою. Для нього вчені використовували дані британського Біобанку (великого дослідження, в якому зібрана медична дані та інформація про спосіб життя сотень тисяч людей).
Вчені проаналізували дані понад 465 осіб у віці 40 – 69 років, за якими спостерігали в середньому протягом 10,5 років. Вони порівняли ризики з боку печінки у людей із зайвою і з нормальною вагою, які пили більше, ніж радять британські рекомендації (понад 10 стандартних порцій, еквівалентних 10 грамам чистого спирту, на тиждень).
Зайва вага та алкоголь
У людей c зайвою вагою або, які страждають від ожиріння ризик розвитку алкогольної жирової хвороби печінки був майже на 600% вище, ніж у тих, чия вага була нормальною.
Їхній ризик смерті від цієї проблеми був на 700% більше.
Зайва вага та ожиріння збільшували ризик розвитку хвороб печінки й у людей, які пили алкоголь, не перевищуючи норми рекомендацій.
Цей ризик у них був вищий на 50% в порівнянні з показниками людей з нормальною вагою.
Вчені вважають, що в нових медичних довідниках має бути окрема згадка про комбіновану шкідливу дію алкоголю і зайвої ваги на здоров'я.