Джерелом вітаміну B12 є продукти тваринного походження, в тому числі яйця, м’ясо і молоко. Однак, навіть якщо вони входять в щоденний раціон, може виникнути дефіцит речовини через порушення механізму всмоктування його організмом.
В результаті червоні кров’яні тільця, відповідальні за доставку вітаміну до клітин, деформуються і не можуть нормально функціонувати. Наявність в крові” зламаних ” еритроцитів, в свою чергу, провокує появу характерних ознак, які з часом посилюються.
Як відзначили в National Institute of Health and Care Excellence (NICE), на дефіцит вітаміну B12 вкажуть кілька симптомів. Головними вважаються:
- когнітивні зміни;
- регулярний головний біль;
- нетравлення;
- втрата апетиту;
- серцебиття;
- порушення зору;
- слабкість;
- тахіпное.
У NHS пояснили, що тахіпное – це гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС). Стан вважається небезпечним для життя і виникає, коли легені не можуть забезпечити органи достатньою кількістю кисню.
Симптоми ГРДС можуть включати:
- сильну задишку;
- прискорене, поверхневе дихання;
- втома, сонливість або сплутаність свідомості;
- почуття слабкості.
При цьому в Nice додали, що літні люди при дефіциті вітаміну B12 також можуть зіткнутися зі стенокардією. Крім того, недолік речовини викликає хейліт, при якому з’являються червоні плями в кутах рота. У деяких випадках може розвинутися “коричнева пігментація” на нігтях і в складках на шкірі.
Інші симптоми дефіциту вітаміну B12 включають хронічну серцеву недостатність, глосит, шуми в серці, збільшення печінки, жовтяницю, виразки в роті, втрату ваги. Лікарі попереджають, що нестача здорових еритроцитів може привести до неврологічних ускладнень. Кращий спосіб визначити рівень вітаміну B12-здати кров на аналіз. Варіанти лікування включають як ін’єкції вітаміну, так і його вживання у вигляді добавок.