У людини з віком змінюється швидкість обміну речовин. Цей процес пов’язаний зі зменшенням кількості м’язової маси тіла. Тому після 30 років необхідно переглядати свій раціон харчування, вважає лікар-дієтолог, кандидат медичних наук Маргарита Корольова.
Продукти, які «зупиняють» час
За її словами, зовнішня краса людини, до якої всі прагнуть, невід’ємна від здоров’я організму. Корольова підкреслила, що молодість допоможе зберегти тільки правильний збалансований раціон харчування і фізичні вправи.
Які тренування будуть корисні саме вам, розповість ваш тренер, а про харчування подбати доведеться самим, дотримуючись певних правил.
Перш за все запам’ятайте, що правильний раціон — це баланс жирів, білків і вуглеводів. У зв’язку з цим особливо корисними для продовження молодості будуть:
- м’ясо,
- риба
- овочі, в яких є антиоксиданти (редис, капуста, морква та ін)
- ягоди — ще одне природне джерело антиоксидантів
- корисні масла, які містять полікислоти. Наприклад, арахісове масло. Також корисні жири, які містяться, наприклад, в авокадо, — додала дієтолог.
Експерт з харчування також нагадала про шкоду від їжі, яка перенасичена жирами, солями і цукром. Отже, від фастфуду і напівфабрикатів швидкого приготування краще повністю відмовитися. Організм вам неодмінно скаже спасибі: внутрішні органи почнуть працювати як годинник, шкіра очиститься і придбає здоровий рожевий відтінок, наповниться вологою.
Фахівець також зазначила, що схеми харчування в різному віці повинні відрізнятися. Наприклад, в 30 років, коли метаболізм у людей уповільнюється, необхідно дотримуватися менш калорійного і більш простого раціону, ніж в 20 років.
- Якщо ми збережемо харчування за енергетичною цінністю таким же, яким воно було в 20 років, то будемо набирати вагу, — пояснила Корольова.