У сучасному світі у людей з’явилася можливість працювати дистанційно — поза офісом і начальством. Це, в свою чергу, призвело до зниження фізичної активності та здорового харчування.
Саме два цих фактори несприятливо впливають не тільки на печінку, а й на весь організм в цілому.
Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, наприклад, в Індії захворювання печінки займають 10 місце серед поширених смертельних хвороб. Однак існує ряд продуктів, що нормалізують стан цього органу. Про це розповіла індійський лікар-дієтолог Шаранов Шастрі.
Велика, але ніжна
Печінка — найбільший орган в нашому організмі. Вона виконує безліч функцій:
- Регулює обмін білків, амінокислот, ліпідів, вуглеводів і біологічно активних речовин.
- Накопичує ці корисні речовини.
- Бере участь в регуляції метаболічного організму.
- Виводить шкідливі токсини і шлаки з організму.
- Виконує гормональні функції — виробляє еритроцити.
Корисні для печінки продукти
Щоб захистити печінку, необхідно включити в свій щоденний раціон деякі продукти, які нормалізують роботу печінки.
1. Часник
Часник містить такий мінерал як селен, що очищає печінку від шлаків і токсинів. Він також багатий аліцином, вітамінами С і В6, що робить його ефективним продуктом, що відновлює здоров’я печінки.
2. Буряк
У складі буряка містяться корисні для організму антиоксиданти, що запобігають окисне пошкодження і запалення печінки, а також сприяють детоксикації організму.
3. Зелень
Різні види зелені необхідно додавати в наш щоденний раціон, оскільки вона нейтралізує важкі речовини в організмі: токсини і шкідливу хімію. Все завдяки тому, що вона багата поживними речовинами і містить калій, магній і марганець.
4. Ягоди
Такі ягоди як чорниця, малина і журавлина містять антиоксиданти — поліфеноли, які нормалізують і навіть відновлюють імунну систему людини. На додаток до всього, ягоди захищають печінку від різних пошкоджень, збільшуючи клітинну реакцію і знижуючи рівень запалення.
5. Цитрусові
Цитрусові багаті лимонною кислотою, калієм і вітаміном С, які насичують організм енергією і знімають запалення печінки, очищаючи орган від токсинів і шлаків. Багато наукових досліджень довели, що цитрусові, діючи як ліки, відновлюють печінку від багатьох пошкоджень.
Здорове харчування і режим сну
Два ці фактори впливають на здоров’я печінки і допомагають органу працювати краще.