U-News » Здоров'я » Названі шкідливі харчові поєднання
Всі новини

Названі шкідливі харчові поєднання

Часом визначити, що певне харчове поєднання може бути шкідливим, легко. Але що робити, якщо ми хочемо приготувати страву з продуктів, які окремо цілком собі корисні для здоров’я?

Існують інгредієнти, які втрачають свої якості і починають приносити шкоду організму саме у момент їх поєднання. Пропонуємо скласти список звичних нам страв і компонентів, поєднання яких все ж таки краще уникнути.

Вода і їжа

Вода — джерело сил і обов’язковий компонент у щоденному раціоні, але не варто забувати, що вживати її можна у будь-який момент, крім прийому їжі. Річ у тім, що вода розбавляє шлункові кислоти, без яких не можливий травний процес. Через це розщеплення поживних речовин сповільнюється і займає більше часу, крім того, виникає здуття живота. Якщо ви п’єте багато води, то кислотність у шлунку змінюється. У здоровій шлунково-кишковій системі уся їжа розщеплюється, а поживні речовини засвоюються. Експерти радять пити воду за пів години до їжі — це не принесе шкоди, оскільки допоможе уникнути переїдання.

Фрукти після основної страви

Одна з найгірших для травлення помилок, яку при цьому може зробити кожен — закінчити прийом їжі стравою з фруктів, особливо якщо це персики і /або банани. Річ у тім, що фрукти містять прості цукри і засвоюються набагато швидше, ніж протеїн, жири і крохмаль. Тому фруктоза, швидше за все, осяде у вашому шлунку і не зможе перетравитися миттєво, а це викличе бродіння і призведе до неприємних відчуттів.

Банан і молоко

Багато людей ще з дитинства є небайдужими до молочно-бананового коктейлю, але, на жаль, він зовсім не приносить користь організму. Це поєднання — одне з найбільш токсиноутворюючих, тому воно призводить до відчуття тяжкості, може вплинути на мозкову активність і призвести до фізичної слабкості. Але якщо ви все ж таки готові ризикнути і поєднати банан з молоком, додайте у суміш зелений кардамон, корицю або мускатний горіх — це допоможе знизити ризик появи неприємних наслідків і нормалізувати травлення.

Яйця і смажене м’ясо

Улюблений багатьма сніданок не можна назвати корисним для травлення. Бекон або будь-яке інше смажене м’ясо і яйця — поєднання з великим вмістом білка, тому організму буде потрібно значно більше часу на те, щоб перетравити таку “серйозну” страву. Правильним рішенням буде замінити один з інгредієнтів на овочі або легкий гарнір. Або у першу чергу з’їсти яйця (як продукт з меншим вмістом білка) і лише через деякий час м’ясо.

Йогурт з фруктами

Дуже часто люди, які намагаються харчуватися правильно, додають фрукти у йогурт, щоб перекус був більш насиченим поживними речовинами. Але поєднання, яке здається здоровим, насправді виявляється зовсім не таким. Йогурт, який багатий на білок, під час взаємодії з фруктозою згубно впливає на організм: усуває здорові бактерії у кишківнику, викликає рясне вироблення токсинів і навіть алергію. Тому правильніше обмежитися грецьким йогуртом без добавок або у крайньому разі поєднати його з медом, корицею або родзинками.

Сік і злаки

Здається, що немає нічого простішого, ніж залити мюслі соком і у результаті отримати збалансований мікс, який зарядить нас енергією на весь день. Виявляється, це поєднання принесе нам більше шкоди, ніж користі, і може призвести до відчуття тяжкості. Кислота соку (особливо апельсинового) знижує активність ферменту, який розщеплює вуглеводи, що й призводить до негативних наслідків.

Піца і газовані напої

Вуглеводи у піці у поєднанні з білками і крохмалем вимагають великої кількості енергії для перетравлення. А через велику кількість цукру у газованій воді процес травлення сповільнюється ще сильніше. Таке поєднання викличе дискомфорт і больові відчуття.

Сир і бобові

Це поєднання — одне з найпопулярніших (і смачних) у мексиканській кухні. Однак воно може призвести не лише до здуття і газоутворення, але й до інших проблем з травленням, особливо якщо у рецепті зазначений гуакамоле або гострий соус. Така страва точно не підійде людям зі слабкою травною системою.

Лимон і ліки проти кашлю

Сироп від кашлю і чай з лимоном — хто з нас не намагався лікуватися у такий спосіб? Але слід пам’ятати, що за такої комбінації лимони блокують ферменти, які необхідні для розщеплення декстрометорфана (речовини, що міститься у протикашльових засобах). Те ж саме можна сказати і про статини — лікарські препарати, які використовують для зниження рівня холестерину. Якщо ліки не пройдуть процес розщеплення, то вони будуть накопичуватися у кровотоці і можуть викликати різні побічні ефекти. Тому не експериментуйте з препаратами і приймайте їх лише згідно з інструкцією та призначеннями вашого лікаря.

Білий хліб з джемом

Іноді дуже складно встояти і відмовити собі у такому простому та смачному десерті на сніданок. Але хліб і джем — не найкращий початок дня, адже вже через кілька годин ви знову захочете їсти і набагато сильніше, ніж після сну. І, звичайно, поєднання з високим вмістом цукру і низьким білка призводить до переїдання, оскільки організм намагатиметься отримати необхідні йому компоненти. Правильніше додати до раціону на сніданок білки і здорові жири, наприклад, авокадо.

Картопля фрі і гамбургер

Найчастіше картопля фрі і бургер йдуть парою, і для багатьох людей вони припинили існувати як дві окремих страви. Ці обсмажені у фритюрі харчові продукти містять трансжири (різновид ненасичених жирів, які погано засвоюються), що у результаті знижують рівень цукру у крові і викликають втому та сонливість. Тому якщо ви все ж таки вирішили таке поїсти, то краще розділити цю фастфуд-парочку і обрати лише один “заборонений плід” — або картоплю фрі або бургер.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
26 350
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
24 866
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
21 519
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
20 737
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 959
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
12 045
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
11 709
Після чуток про звільнення: фото усміхненого Буданова в Харкові завірусилося в мережі
10 859
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 849
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 516
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
9 044
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
7 880
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
7 657
Злата Огнєвіч розповіла, чим закінчилася історія з чоловіком, який її переслідував понад 5 років
0
Засіб для знищення бур'янів з оцту і солі - як приготувати
0
Лікар назвав серед причин тривалого кашлю хвороби серця та рак
0
Деякі корисні напої суттєво знижують засвоєння заліза
0
Як зрозуміти, що автомобіль скоро зламається: експерт дав відповідь
0
Нанокераміка для кузова автомобіля: скільки тримається та як продовжити її термін служби
0
Низький попит диктує умови на ринку пального: якими будуть ціни на АЗС у жовтні
0
"Шоколадна ліана": на ділянці жителя Рівненщини плодоносить субтропічна рослина
0
Обріжте аґрус так - і наступного року врожай потроїться: хитрість досвідчених дачників
0
Навіщо сіяти гречку на городі: досвідчені агрономи знають
0
Пилова буря накрила Дніпро, Харків та Полтаву
0
Росіяни обстріляли своїх же військових при спробі здатися в полон на Курахівському напрямку
0
Наче десь в Африці: окупований Донецьк накрило стихійне лихо
0
6 типів сексуальності. Як відрізнити демісексуала від сапіосексуала або пансексуала і що це означає

Сексолог і ведуча реаліті Екси на Новому каналі Наталія ...

Як зберігати яйця – тупим кінцем вгору чи вниз

Найчастіше люди кладуть яйця у відсік холодильника так, як ...

Медики назвали двадцять ознак дисбалансу гормонів в організмі жінки

Лікарі перерахували 20 ознак, що вказують на дисбаланс ...