Вживання шоколаду вранці знижує рівень глюкози в крові. До такого висновку прийшли вчені в ході нового дослідження, в якому вивчався вплив щоденного вживання шоколаду на метаболізм у жінок.
За словами вчених, вживання десерту вранці або ввечері/вночі може по-різному впливати на енергетичний баланс і масу тіла. Це пов’язано зі змінами в споживанні енергії, мікробіоті і циркадним ритмом.
У рандомізованому контрольованому дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі експериментальної біології FASEB, учасниці були розділені на три групи. Одна група їла 100 г шоколаду вранці протягом двох тижнів, друга-ввечері або вночі, а третя була контрольною.
В результаті було виявлено, що вживання шоколаду протягом 14 днів не призводило до збільшення маси тіла, але зменшувало відчуття голоду і бажання їсти інші солодощі протягом дня.
Крім того, було встановлено, що в першій групі знижувався рівень глюкози в крові натщесерце (4,4%) і збільшувалося окислення ліпідів (25,6%). При цьому жінки, які вживали 100 г шоколаду ввечері, поліпшили свій режим сну.
“На закінчення слід зазначити, що вживання шоколаду вранці або ввечері/вночі по-різному впливає на відчуття голоду і апетит, окислення субстратів, рівень глюкози натщесерце, мікробіоту (склад і функції), а також ритми сну і температуру”, – заявили вчені. Результати показують, що час прийому їжі є важливим фактором, який слід враховувати в енергетичному балансі і метаболізмі, додали фахівці.