Щоб не перевантажувати ШКТ, у Новий рік рекомендується організувати застілля таким чином, щоб основний прийом їжі припадав приблизно на вісім годин вечора.
З «важкими» закусками краще завершити до дев’ятої, а вже опівночі залишити шампанське з легкими закусками, порадила онколог та проктолог Олена Смирнова.
Лікар нагадала, що під дією алкоголю розширюються судини малого тазу, збільшується приплив крові до вузлів. І це загрожує загостренням низки захворювань.
Лікар також порадила уникати поєднання деяких продуктів. Наприклад, «вибуховим» ефектом загрожує змішування бобових, винограду, алкоголю.
«Крім того, намагайтеся їсти не тільки олів’є-шубу-холодець. Обов’язково розбавляйте їх овочами — щоб наступного дня не було проблем зі стільцем», — наголосила проктолог.