U-News » Здоров'я » Сім головних помилок при смаженні картоплі
Всі новини

Сім головних помилок при смаженні картоплі

Смажена картопля — страва проста і популярна. Однак її приготування також має свої тонкощі. Jana розповідає про сім помилок, які не дозволять отримати смачну і хрумку смажену картоплю із золотистою скоринкою.

Помилка № 1. Не та картопля

Сортів картоплі дуже багато, але візуально їх можна розділити на три частини: білі, жовті та червоні. Сорти картоплі відрізняються різним вмістом крохмалю. Для смаження потрібна та картопля, де крохмалю менше — червона чи рожева. Біла добре розварюється, вона підходить для пюре, в ній якраз найбільше крохмалю. Жовта картопля добре тримає форму, її використовують для супів, салатів, запікання.

Помилка № 2. Мало олії

Відомо, що багато олії — це шкідливо. Але намагання налити на сковороду якнайменше олії призводить до того, що картопля або прилипає до сковорідки (це можливо, якщо сковорода без антипригарного покриття, погано розігріта або покриття зіпсоване), або пускає сік і радше тушкується, ніж смажиться.

Якщо ви хочете хрумку скоринку, то доведеться налити на сковороду більше олії — 2-3 ложки. Крім того, цю олію потрібно буде прогріти, в холодну кидати скибочки картоплі не варто.

Помилка №3. Холодна сковорода

Сковороду потрібно добре розігрівати, інакше картопля може прилипнути до дна, її буде складно відмити потім, та й потрібної скоринки в результаті смаження не вийде. При цьому важливо не перегрівати сковороду, бо на сковороді почне горіти олія, що дуже шкідливо.

Та й сама картопля теж легко може пригоріти. Тому потрібно поставити сковороду на середній вогонь, прогріти кілька хвилин, налити на неї олію і теж прогріти протягом хвилини, а потім кидати на сковороду нарізану картоплю. Якщо від олії піде легкий білий дим або почне потріскувати, значить, перегрілося. Потрібно знімати сковороду з вогню, дати їй охолонути кілька хвилин, а потім починати смажити.

Помилка №4. Неправильне нарізування

Якщо ви нарізаєте картоплю досить дрібно, щоб вона швидше просмажилася, то це цілком допустимо. Тільки у разі тонкої соломки потрібно наливати більше олії та класти на сковороду зовсім небагато картоплі, не перемішувати її, а один раз перевернути. Тоді у вас вийде хрумка картопляна соломка.

Якщо нарізати картоплю великими шматками, то вона буде смажитися досить довго, доведеться її багато разів перевертати, і можна пошкодити скоринку або погано просмажити картопляні шматочки. Великі часточки картоплі краще запікати чи смажити у фритюрі. Хоча останній спосіб дуже далекий від правил здорового харчування.

Оптимально нарізати картоплю середньою соломкою: завтовшки приблизно 7-8 мм, а завдовжки не більше 3-4 см. Тоді картопля добре просмажиться і не перебуватиме на сковороді занадто довго.

Помилка № 5. Мокра картопля

Просунуті кулінари знають, що у смаженій картоплі має бути менше крохмалю. І є спосіб його звідти витягти: потрібно просто замочити нарізану для смаження картоплю на півгодини у холодній воді, потім вийняти її за допомогою шумівки. Ось тільки не можна кидати мокру картоплю в розігріту олію. По-перше, олія може почати сильно розбризкуватися при потраплянні води, тому можна отримати опіки. По-друге, на мокрій картоплі не утворюється та сама потрібна нам скоринка.

Щоб уникнути цієї помилки, картоплю варто просто підсушити на паперовому рушнику та промокнути серветками, а потім уже кидати на розігріту сковороду.

Помилка №6. Часто мішати

Картоплю потрібно кинути на сковороду й забути хвилин на 5-7. А потім повернутись і перевернути. Тоді на часточках картоплі утворюється якісна хрумка скоринка.

Не потрібно часто перемішувати картоплю на сковороді, цим ви руйнуєте весь смак і текстуру страви, скоринка розбивається, картопля стає м'якою — ламається і втрачає форму. Тому потрібно її перемішувати, просто акуратно перевертаючи лопаткою, і робити це не частіше 3-4 разів за все смаження.

Помилка №7. Закрити кришкою

Картопля, закрита кришкою, втрачає свою хрумку скоринку і стає м'якою. Річ у тім, що через конденсат, що утворюється під кришкою, вона радше тушкується, ніж смажиться. Також вийде смачна страва, але картопля не буде хрусткою.

Якщо ви боїтеся, що олія розбризкуватиметься, можна взяти дірчасту кришку: вона не випускає олії зі сковороди, а конденсат під нею не утворюється, тому що забезпечується вентиляція.

Також ми розповідали, які газовані напої можуть спричинити смерть у жінок.

GreenPost 

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стюардеси заклеїли рот 69-річній п'яній пасажирці: що вона утнула
33 682
Кардіолог назвала найбільш небезпечний для серця алкогольний напій
33 039
Мережу підкорило відео запальних танців, де вчителька "відривається" разом із учнями
27 105
Дитина зустріла сестру-близнючку своєї матері: її реакція стала хітом
26 891
У відомої співачки репнула сукня на модному показі: вийшло аж занадто пікантно
23 667
Високий холестерин: чотири базові продукти, які допоможуть знизити рівень
21 993
Вібратор став причиною переполоху в міжнародному аеропорту в Празі
17 432
Пара заради сміху зробила ДНК-тест своїм псам, а тепер не знає, що й думати
15 568
Ведучу Марічку Падалко затримали в аеропорту через секс-іграшку
15 143
Викликає рак: названо загрозу популярної харчової добавки
14 576
Симптоми, які вказують на дефіцит тестостерону у чоловіків
14 551
Простий спосіб очищення печінки від токсинів: порада від медиків
12 326
Експерти вказали на п’ять найбільш непотрібних ліків в домашній аптечці
11 012
Як навчитися говорити “ні” і відмежуватися від “токсичних людей”
0
Трамп призначив Кіта Келлога спеціальним представником з питань України
0
В Туреччині відбувся запуск крилатої ракети Atmaca з підводного човна
0
Лілія Ребрик показала, як змінилася молодша донька за перший рік життя
0
Аліна Гросу запостила нову світлину зі своїм загадковим чоловіком
0
Учасницю "Євробачення 2025" від Грузії вимагають дискваліфікувати: на це є декілька причин
0
Трамп: Фейкові новини, як завжди, знову взялися до справи
0
Як захистити грядки від слимаків: допоможе один будяк
0
Через які помилки можна втратити врожай помідорів
0
Заява вчених спростовує міфи: чи очищають насправді кімнатні рослини повітря
0
Кілька цікавих наукових фактів про чоловіків, які допоможуть краще їх зрозуміти
0
Філософ розповів, з якими людьми найчастіше трапляються чудеса
0
5 заспокійливих чаїв, які можуть побороти симптоми застуди
0
В який момент покласти м’ясо в воду, щоб бульйон був наваристий

Зварити правильний бульйон — це мистецтво. Опанувати його ...

До чого сниться секс: тлумачення снів за всіма сонниками світу

Секс уві сні – одна з найпоширеніших і водночас ...

Як почистити часник за секунди: секретний трюк з мікрохвильовкою

Часник є незамінним компонентом багатьох страв, роблячи їх ...