U-News » Здоров'я » Сім головних помилок при смаженні картоплі
Всі новини

Сім головних помилок при смаженні картоплі

Смажена картопля — страва проста і популярна. Однак її приготування також має свої тонкощі. Jana розповідає про сім помилок, які не дозволять отримати смачну і хрумку смажену картоплю із золотистою скоринкою.

Помилка № 1. Не та картопля

Сортів картоплі дуже багато, але візуально їх можна розділити на три частини: білі, жовті та червоні. Сорти картоплі відрізняються різним вмістом крохмалю. Для смаження потрібна та картопля, де крохмалю менше — червона чи рожева. Біла добре розварюється, вона підходить для пюре, в ній якраз найбільше крохмалю. Жовта картопля добре тримає форму, її використовують для супів, салатів, запікання.

Помилка № 2. Мало олії

Відомо, що багато олії — це шкідливо. Але намагання налити на сковороду якнайменше олії призводить до того, що картопля або прилипає до сковорідки (це можливо, якщо сковорода без антипригарного покриття, погано розігріта або покриття зіпсоване), або пускає сік і радше тушкується, ніж смажиться.

Якщо ви хочете хрумку скоринку, то доведеться налити на сковороду більше олії — 2-3 ложки. Крім того, цю олію потрібно буде прогріти, в холодну кидати скибочки картоплі не варто.

Помилка №3. Холодна сковорода

Сковороду потрібно добре розігрівати, інакше картопля може прилипнути до дна, її буде складно відмити потім, та й потрібної скоринки в результаті смаження не вийде. При цьому важливо не перегрівати сковороду, бо на сковороді почне горіти олія, що дуже шкідливо.

Та й сама картопля теж легко може пригоріти. Тому потрібно поставити сковороду на середній вогонь, прогріти кілька хвилин, налити на неї олію і теж прогріти протягом хвилини, а потім кидати на сковороду нарізану картоплю. Якщо від олії піде легкий білий дим або почне потріскувати, значить, перегрілося. Потрібно знімати сковороду з вогню, дати їй охолонути кілька хвилин, а потім починати смажити.

Помилка №4. Неправильне нарізування

Якщо ви нарізаєте картоплю досить дрібно, щоб вона швидше просмажилася, то це цілком допустимо. Тільки у разі тонкої соломки потрібно наливати більше олії та класти на сковороду зовсім небагато картоплі, не перемішувати її, а один раз перевернути. Тоді у вас вийде хрумка картопляна соломка.

Якщо нарізати картоплю великими шматками, то вона буде смажитися досить довго, доведеться її багато разів перевертати, і можна пошкодити скоринку або погано просмажити картопляні шматочки. Великі часточки картоплі краще запікати чи смажити у фритюрі. Хоча останній спосіб дуже далекий від правил здорового харчування.

Оптимально нарізати картоплю середньою соломкою: завтовшки приблизно 7-8 мм, а завдовжки не більше 3-4 см. Тоді картопля добре просмажиться і не перебуватиме на сковороді занадто довго.

Помилка № 5. Мокра картопля

Просунуті кулінари знають, що у смаженій картоплі має бути менше крохмалю. І є спосіб його звідти витягти: потрібно просто замочити нарізану для смаження картоплю на півгодини у холодній воді, потім вийняти її за допомогою шумівки. Ось тільки не можна кидати мокру картоплю в розігріту олію. По-перше, олія може почати сильно розбризкуватися при потраплянні води, тому можна отримати опіки. По-друге, на мокрій картоплі не утворюється та сама потрібна нам скоринка.

Щоб уникнути цієї помилки, картоплю варто просто підсушити на паперовому рушнику та промокнути серветками, а потім уже кидати на розігріту сковороду.

Помилка №6. Часто мішати

Картоплю потрібно кинути на сковороду й забути хвилин на 5-7. А потім повернутись і перевернути. Тоді на часточках картоплі утворюється якісна хрумка скоринка.

Не потрібно часто перемішувати картоплю на сковороді, цим ви руйнуєте весь смак і текстуру страви, скоринка розбивається, картопля стає м'якою — ламається і втрачає форму. Тому потрібно її перемішувати, просто акуратно перевертаючи лопаткою, і робити це не частіше 3-4 разів за все смаження.

Помилка №7. Закрити кришкою

Картопля, закрита кришкою, втрачає свою хрумку скоринку і стає м'якою. Річ у тім, що через конденсат, що утворюється під кришкою, вона радше тушкується, ніж смажиться. Також вийде смачна страва, але картопля не буде хрусткою.

Якщо ви боїтеся, що олія розбризкуватиметься, можна взяти дірчасту кришку: вона не випускає олії зі сковороди, а конденсат під нею не утворюється, тому що забезпечується вентиляція.

Також ми розповідали, які газовані напої можуть спричинити смерть у жінок.

GreenPost 

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Курйоз у відпустці: туристка втратила нижню білизну під час подорожі
21 134
Соцмережі вибухнули мемами після відповіді Зеленського на запрошення Фіцо
18 293
У Румунії жінка підпирала двері шматком бурштину за мільйон євро
17 289
Ці прості способи допоможуть позбутися конденсату на вікнах за 5 хвилин
15 901
Не міг відірватись: відео з поглядом Цукерберга в декольте стало вірусним
15 087
Рейтинг розміру грудей: стало відомо, на якому місці українські жінки
13 513
Жінка показала себе після перукарні: люди пишуть, що краще б вона не виходила з дому
13 438
Риба з "людськими зубами" приголомшила сім'ю, яка збиралася її з'їсти
11 899
Симптоми утворення тромбів і продукти, що захищають від них
11 637
Названо оптимальний пробіг при купівлі вживаного авто
11 168
У РПЦ заявили, що винуватцями війн є "онаністи" і тепер бог карає Росію ракетами HIMARS
10 076
Думала, що весілля фейкове: як жінка випадково вийшла заміж
9 814
Без бюстгальтера: донька Майкла Джексона у прозорій мінісукні засвітила оголені груди на вечірці
9 628
Найкращі за свою ціну: десять найбільш привабливих уживаних гібридів у 2025 році
0
Розгадайте загадку за 7 секунд: який будинок відрізняється
0
Їхня відповідь Трампу: в РФ пропонують перейменувати Чорне море
0
Як продовжити життя кімнатним рослинам за допомогою льоду
0
Автомобілі якого типу краще не купувати новими: щоб не прогадати з витратами
0
Путін та Сі Цзіньпін провели переговори
0
Шкіра чоловіка перетворилася на срібло: лікарі не можуть зрозуміти чому це сталося
0
Жінка купила будинок 1950-х років й знайшла там прихований сюрприз
0
Астрологи назвали знаки зодіаку, які мають найскладнішу долю
0
Як за допомогою одного інгредієнту зробити розсаду перців більш міцною та витривалою
0
"Коханка" Потапа публічно стала на його бік: що відомо
0
Klavdia Petrivna пожартувала про свою схожість із Меланією Трамп на інавгурації
0
Секрет білих шкарпеток: п'ять способів відіпрати бруд і повернути сяйво
0
Розкрито 8 сигналів тіла, які вказують на сексуальний інтерес

Психолог з коледжу Клермонта Маккенна Рональд Е. Ріджіо ...

Як часто жінкам треба міняти спідню білизну: це варто знати кожній представниці прекрасної статі

Трусики – це вкрай необхідна частина гардеробу кожної ...

Гриль як стиль життя: як обрати правильний гриль для вашого дому

Гриль давно став не лише способом приготування їжі, а й ...