Сечокам’яною хворобою називають хронічне захворювання, яке характеризується порушенням обміну речовин з утворенням в нирках і сечових шляхах каменів. Формуються вони з сечі.
На утворення каменів впливає безліч факторів, у тому числі і наша повсякденна їжа. Причому людина може вірити в те, що її раціон збалансований і корисний, і в якомусь сенсі це, дійсно, так. Але відомо, що горіхи, насіння, буряк і гречана мука сприяють утворенню оксалатних каменів, якщо ними захоплюватися.
А надлишок корисного (здавалося б) кальцію впливає на утворення фосфатних каменів.
Також потрібно пам’ятати, що солона їжа, затримуючи воду, провокує відкладення солей.
Червоне м’ясо визнано однією з головних причин виникнення каменів в нирках. Шпинат і щавель є джерелами оксалатів щавлевої кислоти, яка сприяє збільшенню каменеутворення.
Камінь може заважати виведенню сечі з нирки і спровокувати розвиток інфекції. Іноді це супроводжується дуже сильним гострим ріжучим болем.