Квасоля та інші бобові є основним харчовим продуктом у багатьох регіонах світу, визнаних як найздоровіші на планеті.
Такі регіони відомі також як “блакитні зони” – у цих місцях спостерігається вкрай низький рівень захворюваності та найвища концентрація довгожителів, які доживають до 100 років.
Однією з особливостей способу життя людей у цих регіонах є вживання великої кількості страв із бобових, включаючи квасолю.
Чому така корисна квасоля?
Вона багата білком, антиоксидантами, клітковиною, фолієвою кислотою. У недавньому звіті, опублікованому журналом Nutrients, йдеться, що “вживання квасолі на регулярній основі допомагає зміцнити серцево-судинне здоров’я, зменшити запалення, контролювати масу тіла, покращити мікробіом кишківника”.
Своєю чергою, дані Американської діабетичної асоціації (American Diabetes Association) свідчать, що включення до раціону більшої кількості бобових поряд з вживанням фруктів та овочів може допомогти знизити ризик серцевих захворювань, діабету та високого кров’яного тиску.
“Вживання бобів дозволяє нормалізувати рівень холестерину в крові, тригліцеридів, а також знизити кров’яний тиск”.
Можливі побічні ефекти. Вживання бобів не несе реальної небезпеки, але є деякі потенційні побічні ефекти. Наприклад, слід пам’ятати, що консервовані боби часто містять багато натрію, їх слід промивати. Або самостійно готувати сушені боби, попередньо відмочивши їх у воді.
Також відомо, що у деяких людей боби викликають газоутворення та здуття живота. Експерти рекомендують їсти бобові, починаючи з невеликої кількості та збільшуючи його поступово.