Сьогодні вживання рафінованих вуглеводів називають проблемою номер один у світі. Адже йдеться про різні булки, тістечка, борошняні вироби, а також звичайний цукор.
Поняття "рафінований" означає, що продукт очищений.
Сюди ж відносять і очищені крупи, тобто такі, які зазвичай бувають у кашах – дитячих та швидкого приготування, коли продукт достатньо залити окропом.
Часто їх вживання виправдовують тим, що мозку потрібен цукор.
У програмі «Жити чудово!» зазначили, що мозок справді харчується цукром, без якого людина не може жити.
«Це його основна їжа. І якщо ми подивимося на наш раціон загалом у плані білків, жирів і вуглеводів, то вуглеводи займатиму більше половини того, що ми їмо».
При цьому кількість цукру в крові настільки важливий показник, що при його нестачі буде відразу ж втрата свідомості. «Вночі, коли ми спимо, споживання вуглеводів не відбувається, тобто близько 10 години ми перебуваємо без їжі. У нас на цей випадок є спеціальний механізм, щоб мозок не відключився, при якому печінка в ранковий час викидає в кров глюкозу, щоб мозок отримав їжу», — наголосила Олена Малишева.
Однією з основних проблем, пов'язаних із рафінованими вуглеводами, називають ожиріння. Як зазначив кардіолог Герман Гандельман , ми рухаємось менше порівняно з нашими предками. А вживання великої кількості вуглеводів без навантаження призводить до того, що вони швидко всмоктуються в кров, виробляється інсулін, який заганяє глюкозу в клітини, а вже з цього утворюється жир.
Імунолог Продеус на макеті показав, як виглядає мозок людини, яка зловживає такими продуктами — він просто вичерпаний.
І ще одна небезпека рафінованих вуглеводів у тому, що вони стають чудовим живильним середовищем для ракових клітин. "Відповідно, кількість глюкози в крові підвищує ймовірність захворіти на рак", - зазначив офтальмолог Михайло Коновалов.
Олена Малишева додала, що ракові клітини їдять глюкозу, і саме на цьому знанні збудовано одне з основних досліджень ПЕТ-КТ. Людині вводять мічену глюкозу, а ракові клітини починають її буквально пожирати та світяться. "Якщо ми їмо глюкозу, то ми їх просто підгодовуємо", - наголосила Олена Малишева.
Рафіновані вуглеводи помітно скорочують життя людини. Так, наприклад, за даними популярного лічильника тривалості життя, якщо людина нормальної статури у віці до 60 років їсть 200 грамів рафінованих солодощів на день, то її життя скорочується на півроку, а якщо порція 400 грамів, то життя стає коротшим на 2 роки 8 місяців та 8 днів. При цьому лікарі зазначають, що вони не забороняють їсти солодощі, але не більше 100 г на день, а краще менше. Що ж до інших вуглеводів - повільних - то вони корисні і їсти їх можна без побоювання. Це різні овочі, цільнозернові крупи.