U-News » Здоров'я » 8 корисних та шкідливих ефектів для здоров'я від вживання броколі
Всі новини

8 корисних та шкідливих ефектів для здоров'я від вживання броколі

Цей овоч має велику кількість корисних властивостей та надзвичайно популярний у рекомендаціях дієтологів, але не всі знають про деякі його шкідливі ефекти для організму.

Дієтологи та медики часто називають броколі суперфудом через його надзвичайно велику кількість корисних властивостей для організму. Хоч користь броколі й беззаперечна, цей овоч, як і всі інші продукти, має деякі негативні властивості для здоров'я організму. Ці незначні шкідливі ефекти можна легко компенсувати, тому від вживання цього суперфуду не варто відмовлятися в жодному разі.

Броколі спричиняє газоутворення

Існує маловідомий та доволі незручний побічний ефект від споживання броколі, особливо у сирому вигляді. Цей овоч викликає підвищене газоутворення та здуття живота. 

У медичному журналі "Гастроентерологія та гепатологія" детально описано газоподібну симптоматику та її різні тригери. Згідно з журналом, броколі, як і її родичі з роду хрестоцвітих - цвітна капуста та білокачанна капуста, є одними з овочів, які найбільше викликають газоутворення. 

Броколі насичені рафінозою, цукром, що складається з трьох сахаридів — галактози, глюкози та фруктози. Цей цукор неперетравленим рухається через тонкий кишечник, доки бактерії у вашому товстому кишечнику не ферментують його, утворюючи метан. Овочі з високим вмістом клітковини також містять глюкозинолати - сполуки сірки, які кишечник розщеплює на сірководень із запахом тухлих яєць. Приготування броколі має тенденцію до зменшення побічних ефектів газоутворення, оскільки воно прискорює процес розпаду, який відбувається в кишечнику. 

Знижує запалення

Споживання броколі корелює зі зниженням С-реактивного білка (СРБ) у крові, який є маркером запального процесу. Ваш лікар може призначити аналіз крові на СРБ, щоб визначити ризик розвитку ішемічної хвороби серця чи звуження артерій на основі його результатів. 

Дослідження, опубліковане в Міжнародному журналі харчових наук і харчування, оцінювало дієтичне втручання на основі броколі у групи молодих чоловіків-курців. Після 10 днів споживання типової 250-грамової порції броколі на день у курців спостерігалося зниження рівня СРБ у плазмі крові в середньому на 48%, а корисні рівні фолієвої кислоти та лютеїну підвищилися на 17% та 29% відповідно.

Впливає на щитовидну залозу

Броколі належить до категорії продуктів, які називаються гойтрогенами. Гойтрогени — це харчові продукти, що містять сполуку під назвою "гойтрин", яка може перешкоджати синтезу гормонів щитовидної залози разом із дефіцитом йоду. До таких продуктів також належать цвітна капуста та білокачанна капуста. Але цей негативний ефект можна зменшити нагріванням. Дієтологи зазначають, що нагрівання хрестоцвітих овочів усуває їх гойтрогенну активність, тому якщо їсти цей суперфуд у помірних кількостях, то впливу на щитовидну залозу можна уникнути взагалі.

Броколі, у компанії з брюссельською капустою можуть зберегти ваші артерії та вени чистими. Використовуючи дані 684 літніх австралійських жінок, опубліковані в British Journal of Nutrition дослідження, виявили, що більше споживання цих та інших овочів із сімейства хрестоцвітих було пов’язане з менш поширеними захворюваннями кровоносних судин. Ті жінки, які їли найбільше броколі та брюссельської капусти, мали меншу ймовірність накопичення кальцію в аорті, що є ключовою ознакою серйозних структурних захворювань крові.

Може захистити від жирової хвороби печінки

Не потрібно бути гепатологом, щоб зрозуміти, що броколі є набагато кращим вибором, ніж шматочок піци з пепероні або кілька цукерок з кукурудзяного сиропу та цукру. Але варто пам’ятати, що чим більше дотримуватися популярного сьогодні стилю харчування, який містить багато насичених жирів і цукру, тим більша ймовірність розвитку так званої неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП), яка може прогресувати до цирозу і раку печінки. З практичної точки зору: чим більше ви їсте броколі, тим менше ви споживатимете солодкої та жирної їжі, яка може пошкодити вашу печінку. 

Але броколі може принести більше переваг, ніж просто заміна нездорової їжі. Дослідження на гризунах, опубліковане в The Journal of Nutrition, показало, що у мишей, яких годували дієтою, розробленою так, щоб імітувати жирну та солодку дієту людини, спостерігалося зниження рівня тригліцеридів у печінці та менший ризик раку печінки після отримання добавки броколі протягом шести місяців.

Броколі може знизити ризик виникнення раку

Це остаточно науково не доведено, але, згідно з даними американського Національного інституту раку, багато досліджень на гризунах і людях демонструють докази зв’язку щоденного споживання хрестоцвітих овочів із меншим ризиком раку передміхурової залози, товстої кишки, легенів і молочної залози.

Може підтримувати когнітивні здібності у старшому віці

Ви, ймовірно, не часто згадуєте про вітамін К - один із менш відомих антиоксидантів. Але багатьом варто звернути увагу на цей вітамін, який міститься у зелених овочах. Дослідження 2015 року в Nutrients продемонструвало зв’язок між високим споживанням вітаміну К і когнітивними функціями у людей віком від 65 років. Інші дослідження показують, що антиоксидантна дія сполук сірки в броколі та інших хрестоцвітих овочах може захищати від деменції та інсульту.

Збільшує тривалість життя

Порція брокколі є хорошим джерелом низькокалорійних дієтичних волокон (приблизно 3 грами на 30 калорій), тому з’ївши кілька стебел цього овоча та іншу багату клітковиною їжу, можна легко досягти рекомендованої дози у 25 грамів для жінок та 38 грамів для чоловіків цих речовин на день. Метааналіз обсерваційних досліджень у The Lancet виявив зниження смертності від усіх причин на 15-30% і зниження частоти серцевих захворювань, інсульту, діабету 2 типу та колоректального раку в людей, які їли більше клітковини, ніж інші.

МЕТА

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
26 997
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
26 164
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
25 102
Секс-скандал у РФ: депутата, який привів повію у думу, вимагають відправити на фронт
16 137
Лікар назвав три кричущі ознаки раку, які чоловіки часто ігнорують
16 069
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
15 839
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
12 416
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
12 134
Після чуток про звільнення: фото усміхненого Буданова в Харкові завірусилося в мережі
11 413
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 998
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 940
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
9 449
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
8 189
ЗСУ залишили Вугледар через загрозу оточення: ворог активізував резерви
0
Святе місце не тільки для юдеїв, але і для мусульман: кадри атаки на старе місто Єрусалима
0
"Опудало": так звана "королева ДНР" показалася без фільтрів і нарощеного волосся
0
Світлана Білоножко розкритикувала Винника з його колишнім продюсером
0
Чоловіки повинні сильніше цінувати жінок зі складним характером, і ось чому
0
Ефективна боротьба з пліснявою в ванній кімнаті: доступний засіб знищить грибок
0
Металева раковина просто засяє: як відмити її залишками кави
0
Жінка-кішка: спокуслива Ана Чері одягла шкіряний комбінезон з безліччю вирізів
0
Ольга Фреймут показала, яким було її життя 10 років тому
0
Анджеліна Джолі у стильному осінньому образі вийшла на прогулянку із сином
0
Ледь не уклала контракт із ЗСУ: Камалія зізналася, хто відмовив її йти на фронт
0
Камалія вперше прокоментувала, чи дійсно її розлучення з чоловіком-мільйонером було фіктивним
0
"Груди забула покласти" - Тіна Кароль насмішила мережу концертним образом
0
6 типів сексуальності. Як відрізнити демісексуала від сапіосексуала або пансексуала і що це означає

Сексолог і ведуча реаліті Екси на Новому каналі Наталія ...

Як зберігати яйця – тупим кінцем вгору чи вниз

Найчастіше люди кладуть яйця у відсік холодильника так, як ...

Медики назвали двадцять ознак дисбалансу гормонів в організмі жінки

Лікарі перерахували 20 ознак, що вказують на дисбаланс ...