Під час прийому їжі, в наш організм потрапляють не тільки корисні вітаміни і мікроелементи, а й бактерії.
Відповідно, організм одночасно працює над 2-ма завданнями: трансформацією глюкози необхідної нам для активності і боротьбою з «шкідниками» які провокують запальні процеси.
Таким чином, поглинання їжі кожен раз активує нашу імунну систему, підтримуючи її в тонусі. За умови що людина здорова, такі "випробування" не проявляють побічних ефектів, але при наявності порушень (наприклад - зайва вага, гормональні порушення та інше) можуть виникати негативні наслідки.
Відомо, що діабет 2-го типу провокує хронічні запальні процеси.
Саме тому методика лікування захворювання спрямована на запобігання вироблення зайвої кількості IL-1 бета, здатного «вбивати» бета-клітини продукують інсулін, тим самим посилюючи перебіг хвороби.
Як активується імунітет?
Тимчасові запальні процеси, викликані прийомом їжі, мають позитивний аспект-вони сприяють поглинанню цукру і зміцнюють імунітет.
Дослідники Департаменту біомедицини університету Базеля на чолі з Марком Донатом, який завідує кафедрою ендокринології, діабету і метаболізму з'ясували, що під час їжі кількість макрофагів навколо кишківника збільшується. Дані "сміттярі" передають IL-1 бета в різній кількості, в залежності від рівня концентрації глюкози в крові.
Своєю чергою, цей процес необхідний для стимулювання вироблення інсуліну в панкреатичних бета-клітинах, який є напарником IL-1 бета у врегулюванні рівня цукру.
Однак, IL-1 бета - виконує роль подвійного агента і є підтвердженням того, що імунна система відреагувала на небезпеку.
Вітаміни, мікроелементи і бактерії
Процес, описаний вище, має пряму залежність від складу бактерій і корисних елементів, які одночасно потрапляють в організм людини. За умови переважної кількості останніх, імунітет спокійно нейтралізує всі чужорідні бактерії. Але існує і зворотна сторона, коли організму недостатньо вітамінів і калорій, імунітет здає свої позиції, дозволяючи запальним процесам переходити в більш небезпечні форми, що і пояснює сплески інфекційних захворювань при харчовому дефіциті, тобто голоді.
Також до запалення може призводити оброблена їжа: фахівці виділяють серед таких продуктів різні ковбаси, копченості. Ще один провокатор запалення - алкоголь.