В Україні лише за місяць ціни на яйця злетіли більш як на третину.
Як результат, уже зараз десяток яєць найвищої категорії можна купити за ціною до 100 грн.
Щоправда, середня вартість значно нижча.
Про те, що вплинуло на вартість яєць та як зміниться ситуація, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.
Як і чому злетіли ціни на яйця
В Україні ціни на яйця лише за місяць злетіли на 37,87%. Це вище від очікуваного річного зростання цін у країні. Середня ціна вроздріб становить 65,38 грн (у магазинах залежно від сорту можна помітити ціни від 51 до майже 100 грн за десяток). Що цікаво, подібна ситуація була й минулого року, тоді до жовтня ціна сягнула 61 грн за десяток.
Це дозволяє припускати, що головна причина подорожчання – все-таки сезонний фактор. Ідеться про те, що восени скорочується світловий день, дорожчають корми, як наслідок, різко зростають ціни на яйця. Як зазначає аналітикиня УКАБ Світлана Литвин, також вагомий вплив мала окупація частини територій України. На тимчасово не підконтрольних територіях було близько 17% усього виробництва яєць.
Одне з найбільших підприємств – "Чорнобаївська птахофабрика" – наразі паралізоване. Також скоротили виробництва і певні підприємства на підконтрольній території. "Деякі компанії в невизначених умовах частково не запустили інкубаційні процеси для отримання молодої птиці. Це призвело до тимчасового скорочення поголів'я курей-несучок і, відповідно, зменшення обсягів виробництва", – пояснює Литвин.
Також на ціну вплинула вартість електроенергії. Залежно від регіону, для підприємств вона становить від 4 до 5,5 грн за кВт*годину (для населення – 1,68 грн за кВт*годину в разі споживання від 250 кВт*годин на місяць). Дорожчає корм, паливо для транспортування тощо.
Традиційно ціни зростають у вересні-жовтні, потім стабілізуються до весни. Ймовірно, схожа ситуація (за умови збереження логістичних ланцюжків) повториться і цього року. Навесні зі збільшенням тривалості світлового дня ціни почнуть знижуватися. Нині озвучувати прогнози важко, бо через війну ситуація може погіршитися будь-якої миті.
Імпорт не допоможе, а виробництво залежить від невеликих домогосподарств
Україна практично ніколи не імпортувала харчові яйця. А зараз, через складну логістику, дороге паливо, це невигідно. У найближчих країнах, звідки можна було б забезпечити експорт, ціни й так перебувають на рівні українських. А якщо до цього додати витрати на логістику та податки, виявиться, що яйця стануть "золотими".
На українському ринку є своя особливість. Майже половина яєць у роздробі – виробництва невеликих домогосподарств. Фактично це не птахофабрики, а "домашні яйця". Як результат, є більша залежність від тривалості світлового дня.
Найімовірніше, знизити вартість яєць цього року не вдасться. А за певних обставин вони можуть навіть подорожчати. Вже зараз яйця вищої категорії у великих торгових мережах можна помітити з ціною 100 грн за десяток.
До речі, яйця бувають різних категорій (С0, С1, С2, С3, СВ). Найдорожчі – СВ – це столові яйця найвищої категорії. С0 – великі добірні яйця. Наступні цифри вказують розмір яйця. С3 – найдрібніші. Водночас ціна на них може значно відрізнятися від відбірних яєць. А ось на назви яєць "домашні, добірні" звертати увагу не варто. Це швидше маркетинговий хід.
І чим вищі ціни на яйця, тим швидше зростає попит на яйця найнижчої якості (С3). Наразі такі продаються за 50-52 грн за десяток і, ймовірно, значно не подорожчають.