Експерти запевняють, що колір яєчної шкаралупи не впливає ні на його поживну цінність, ні на смак. Щодо розміру яєць, то тут є нюанс.
Багато хто звикли орієнтуватися на розмір – чим він більший, тим продукт кращий (і, до речі, дорожчий).
Однак варто мати на увазі, що велике яйце несе стара курка, а дрібне – молода. Тому найкорисніші яйця третьої чи другої категорій – масою від 35 до 54,9 грама.
У яких яйцях більше омега-3 – ще один важливий момент. Ця поліненасичена жирна кислота (ПНЖК) міститься у жовтках. За словами дієтолога Ванесси Ріссетто, найкорисніші – темно-жовтогарячі, тому що в них більше омега-3 і вітамінів, ніж у блідих аналогах.
Фахівець вважає, що у темних жовтків навіть смак відрізняється від яєць зі світлим центром – він яскравіший, насиченіший.
Кількість каротиноїдів (тих найкорисніших речовин) у яйці залежить від раціону харчування несушки, уточнили експерти.
“Передові птахофабрики сьогодні застосовують збалансовані корми, до складу яких включені вітаміни, зокрема вітамін А”, – зазначив професор кафедри епізоотології Санкт-Петербурзької державної академії ветеринарної медицини, академік РАН, кандидат ветеринарних наук Едуард Джавадов.
Але, на жаль, ніхто не скасовував барвники. І деякі виробники за допомогою таких добавок досягають інтенсивного жовтого кольору продукту. У цьому випадку колір – не показник вмісту в яйці вітаміну A.