Здоровій людині щоденне вживання гарбуза не завадить. Більш того, цей овоч дуже корисний через свої властивості детоксикації.
У ньому багато каротиноїдів, які корисні для здоров’я очей та шкіри, а насіння здатне виводити гельмінтів. Про це розповіла лікар-дієтолог Ольга Перевалова. Але, попередила вона, від гарбуза варто відмовитись при загостренні шлунково-кишкових захворювань: при гострому гастриті, коліті, виразковій хворобі, панкреатиті, а також при отруєннях.
Також, додала лікар, гарбуз має жовчогінний ефект. Оптимальна добова порція гарбуза – 200-300 грамів. У кого слабкий кишечник, налягати на неї не варто через ризик початку діареї. Якщо є проблеми із жовчовиділенням, може бути така сама реакція. А от тим, хто страждає на закрепи, навпаки, покращити моторну функцію ШКТ допоможе саме цей плід.