Серйозною загрозою для печінки є неправильний раціон, який складається із великої кількості вуглеводної їжі. Любителі солоденького і борошняного ризикують заробити хвороби печінки, позбутися яких не так вже й просто.
Тому важливо обмежувати себе споживанням деяких продуктів. Лікар-дієтолог Олена Тихомирова розповіла, від чого слід відмовитись, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.
Небезпечна їжа
- Непоправну шкоду печінки можуть завдати вірусні гепатити В і С, отруєння якими-небудь токсичними отрутами, але в дуже рідкісних випадках, про які ми не говоримо в аспекті звичайної людини. Якщо виключити отруєння та вірусне ураження печінки, то залишаться продукти, які можуть завдати шкоди печінці, – зазначила фахівець.
Однак, як зазначила експерт, якогось одного продукту, що шкодить печінці, не існує. Лише разом і у великій кількості вуглеводи здатні руйнувати найуразливіший орган людини.
Наприклад, при регулярному споживанні цукру, насолод і навіть фруктів (у складі велика кількість фруктози) людина мимоволі може спровокувати ожиріння печінки.
Не менш небезпечна і надмірно солона та жирна їжа. Картопля фрі, макарони, соуси – все це завдає серйозної шкоди печінці. Лікар також рекомендувала не зловживати крупами та макаронами не з твердих сортів.
Вуглеводний "бум"
Раціон, в якому відсутня нежирна та корисна їжа, може призвести до надлишку в організмі вуглеводів, які в результаті перетворюються на небезпечний для печінки жир. Він може накопичуватися і призвести до того, що в центрі гіпотациту почне утворюватися жирова крапля, яка здатна розростатися до значних розмірів. Як наслідок – клітина печінки розривається і відбувається підвищення її ферментів.
- Це пов'язано з тим, що у печінці відбувається загибель печінкових клітин. У нормальному стані клітини можуть загинути лише на підставі висококалорійної їжі. Це може виявити у себе будь-яка повна людина, якщо зробить УЗД печінки та здасть кров на ферменти печінки. Загалом гіперкалорійна їжа, що веде до ожиріння, є найстрашнішим ворогом для печінки, — наголосила експерт.