Корисні властивості буряків
Він є у кожному будинку, особливо під час зимових свят. Невипадково салати «Оселедець під шубою» та «Вінегрет» улюблені всіма, пише Woman 24.
Кухарі називають буряк «царицею кухні». І це цілком заслужено: овоч багатий калієм, кальцієм, хлором, натрієм, фосфором, сіркою. У невеликих обсягах у коренеплоді є залізо, цинк, марганець, селен, фтор.
Всі ці елементи є дуже корисними для підтримки здоров’я людини. Наприклад, давно відомо, що буряк ефективно очищає кишечник від шлаків, судини від бляшок холестерину, знижуючи ризик розвитку атеросклерозу, інфаркту, інсульту, – зазначив нутриціолог Євген Маслов .
Гіпертонікам на замітку
Більше того, нещодавно вчені встановили, що варений коренеплід допомагає ефективно знижувати тиск. Для цього потрібно лише з’їсти кілька шматочків у момент різкого підйому показників на тонометрі. Допоможе знизити тиск і свіжий буряковий сік.
Корисно регулярно їсти буряк ще й тому, що він значно покращує стан капілярів, зміцнює стінки судин та нормалізує стілець. Бетаїн, що входить до складу сирих буряків, допомагає боротися з остеопорозом, хворобою Альцгеймера, патологіями серця, анемією, мастопатією, тромбофлебітом. А пігмент бетаціанін, який надає буряку характерного червоного кольору, допомагає виводити з організму шлаки та токсини, – підкреслив нутриціолог.