Вечірнє перекушування особливо важливе для забезпечення достатньої кількості білка. А те, коли має відбуватися трапеза, залежить від цінностей, способу життя, проблем зі здоров’ям, наголосила фахівець.
Достатній та якісний сон не тільки дозволяє відчувати себе бадьорим та енергійним, а й впливає на імунну систему, здоров’я серця та вагу. При цьому хороший відпочинок ночами залежить від багатьох факторів, зокрема від продуктів, які людина вживає перед сном.
Яманер підкреслила, що час, коли має відбутися вечеря або вечірній перекус, залежить від цінностей, способу життя, проблем зі здоров’ям та проміжку сну кожної людини. При цьому такий прийом їжі особливо важливий для забезпечення достатньої кількості білка для пацієнтів із цукровим діабетом першого типу та хворобою накопичення глікогену, а також для тих, хто хоче наростити м’язову масу.
Оптимальний час для останнього прийому їжі в день – за три-чотири години до сну, але низькокалорійне перекушування легкозасвоюваною їжею можна влаштувати як мінімум за одну-дві години до відправлення в ліжко. Однак точно варто відмовитися від пряної їжі, оскільки її прийом може призвести до того, що кислота зі шлунка легко потрапить у стравохід і у грудях виникне відчуття печіння. Виключити потрібно і кофеїн, який швидко всмоктується у шлунку та тонкому кишечнику та поширюється у всі тканини, включаючи мозок. А як відомо, ця речовина негативно впливає на сон, знижуючи її якість.
Думка про те, що вживання спиртних напоїв увечері сприятиме міцному сну, докорінно неправильна, підкреслила дієтолог. Алкоголь впливає на вивільнення аденозину, що призводить до порушення сну: у перші години ночі скорочуються фази швидкого та глибокого сну, а наступні години спиртне викликає часте нічне пробудження. Погано впливають на нічний відпочинок та продукти з високим вмістом жирів, оскільки довго перетравлюються. Крім того, солодощі, солодкі напої та продукти, зазначила експерт, сприяють більшій кількості пробуджень у ночі.