U-News » press release » На що можуть розраховувати українські біженці в Румунії?
Всі новини

На що можуть розраховувати українські біженці в Румунії?

Офіційні програми для біженців з України в Румунії. Румунська програма 50+20 для надання безкоштовного житла українським громадянам. Програма репатріації в Румунію для отримання громадянства українцями.

 

Від початку повномасштабного вторгнення росії, кордони України перетнуло близько 9 млн. українців. Значна їх частина переїхала до Румунії. Цю країну більшість обирають за близьке розташування, дружелюбне ставлення населення та членство держави в НАТО.

Сьогодні прийом біженців з України проходить в Румунії за спрощеною схемою. У країні на постійній основі діють шість центрів, в наступних містах: Тіміша, Сучава, Тульча, Марамуреш, Бухарест, де після прибуття люди можуть отримати допомогу, харчування і знайти безкоштовне житло.

Крім того, у країні офіційно працює програма 50+20, яка спрямована на пошук безкоштовного житла для біженців на довгострокових умовах та програма репатріації в Румунію, за якою українці в спрощеному порядку можуть отримати румунський паспорт.

Що таке програма 50+20 для українських біженців у Румунії?

Урядове вирішення проблеми з довгостроковим розселенням українських біженців у Румунії відоме під назвою «програма 50+20» або «програма 50/20». Суть цієї програми полягає в тому, що Уряд Румунії ухвалив рішення, щодо фінансової підтримки тих румунів, які безоплатно приймають українських біженців. Йдеться про державну компенсацію витрат осіб, які ухвалили або приймають біженців з України.

Користуватися компенсацією деяких витрат можуть румунські фізичні та юридичні особи, які володіють власним житлом. В рамках державної програми особи, які приймають громадян, що прибули із України, отримують щомісячні грошові виплати з бюджету:

  • житло - 50 лей за особу на добу;
  • харчування - 20 лей на людину на добу.

Юридичні особи( готелі, хостели, пансіонати) в свою чергу отримують компенсацію від 100 до 230 леїв за особу. Врахуйте, що компенсацію отримує не біженець, а румун, якому належить житло.

Якщо судити з активності орендодавців, більшість румунів слабо вірять у можливість отримати компенсацію понесених витрат, оскільки фінансування програми йде з обмежених бюджетних фондів. Зокрема, програма 50+20 погано працює в Бухаресті та на румунському узбережжі Чорного моря (особливо у розпал туристичного сезону). Але в багатьох інших містах Румунії ситуація виглядає кращою.

 

Хто може отримати безкоштовне житло в Румунії за програмою 50+20?

Скористатися процедурою можуть українці на таких умовах:

  • мають статус ВПО;
  • перетнули кордон після 24 лютого;
  • мають документи, які засвідчують особу і підтверджують місце постійного проживання в Україні.

Як відбувається отримання компенсації?

Процедура участі у програмі 50+20 проста:

  1. Найперше громадянин Румунії зобов'язаний протягом 3 днів зареєструвати будь-якого іноземця, що проживає в його житловому приміщенні. Невиконання зобов'язання за повідомлення протягом 3 днів з моменту розміщення вважається правопорушенням та тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 100 до 500 леїв.
  2. Потім необхідно подати запит на відшкодування протягом 3 робочих днів із зазначенням своїх особистих даних, документів, що засвідчують право власності та вказати період перебування біженців.
  3. Розгляд відбувається протягом 16 днів, після цього уповноважений орган здійснює розрахунок.

Ще на початку повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну уряд Румунії вжив низку заходів, спрямованих на вирішення проблеми розміщення українських біженців у Румунії. Однак масовість в'їзду в країну людей, що тікають від війни, змусила державні органи шукати варіанти розселення біженців у приватному секторі. З цією метою і запровадили програму 50+20. Не варто забувати, що для громадян України в Румунії також діє програма репатріації, згідно з якою в спрощеному порядку можна отримати паспорт Румунії за 1,5 року.

 

Громадянство Румунії по репатріації для українців: як отримати

Оформлення румунського громадянства – один із найдоступніших способів для українців отримати європейський паспорт, водночас, це найшвидший і найдешевший спосіб імміграції.

Прискорена програма спрямована на повернення корінних громадян. Вона підходить для тих, чиї родичі до 1940 року проживали на території Румунії. У ті роки остання включала Чернівецьку та Одеську область України. На оформлення румунського громадянства за походженням у середньому йде від 12 до 18 місяців.

Також мають можливість брати участь у прискореній програмі нащадки румунів, аж до третього коліна спорідненості та люди з румунським громадянством за народженням або усиновленням, які втратили це право з незалежних від них причин. У першому випадку підтвердити наявність спорідненості можна за допомогою свідоцтв про народження, шлюб або смерть батьків, бабусів/дідусів, прабабусів/прадідусів.

Якщо юридичних документів немає, фахівці Migronium рекомендують скористатися послугами імміграційних спеціалістів. Вони допоможуть знайти або відновити архівні документи та будуть постійно супроводжувати вас аж до моменту отримання паспорта. Зокрема в компанії Migronium зараз діє безкоштовна консультація для всіх громадян України.

Загалом переваги програми репатріації обумовлені великою кількістю факторів. Сюди належать прискорена та спрощена процедура, відсутність необхідності у складання мовного іспиту, можливість збереження українського громадянства. Також румунський паспорт надає претенденту статус громадянина ЄС, що дозволяє йому шукати роботу, відкривати бізнес у Європі, вільно подорожувати, отримувати якісні медичні, освітні послуги та багато іншого.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 150
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
13 745
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
13 115
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
12 707
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
12 407
Три подруги побилися на весіллі за букет нареченої: відео курйозного моменту
11 824
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
10 916
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 571
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
9 888
Лікар назвав три продукти, які отруюють кишківник
8 759
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 430
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 017
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
7 434
Борис Джонсон: Україні потрібно надати масштабний пакет допомоги на суму $500 мільярдів або навіть $1 трильйон
0
Колишня наречена Кличка розповіла, чому їхня донька не хоче ходити до школи в Європі
0
Таня Пренткович топлес та на підборах влаштувала відверту зйомку
0
Леді Гага відверто розповіла, як ставиться до чуток про те, що вона чоловік
0
Оксана Білозір розсекретила свої щомісячні доходи
0
Даша Астаф’єва наробила ніжних фото у гортензіях та розповіла, про що мовчить жінка
0
Що має зробити кожна родина перед похолоданням: енергетики опублікували інструкцію
0
Новий цікавий спосіб навчитися насолоджуватися життям від жителів Данії
0
Як відбілити емальовані каструлі за допомогою перекису водню
0
Як спробувати вирішити проблему, не жертвуючи нічним сном
0
Чотири помилки по відношенню до здоров’я припускається переважна кількість людей
0
Вісім способів відрізнити деменцію від природних вікових проблем
0
Лікарі попередили про шкідливі властивості популярних каш
0
XML error in File: https://panno4ka.net/rss.xml

XML error: at line 0