Зменшити рівень холестерину в крові можна, змінивши харчові звички та урізноманітнивши меню.
Холестерин – небезпечний ворог здоров’я
Як стверджують медики, підвищений рівень холестерину найчастіше утворюється через неправильну харчову поведінку. Люди їдять все, що хочуть, орієнтуючись не на поради лікарів, а рекламу, рекомендації знайомих та ін. Іноді причиною підвищеного холестерину можуть бути захворювання нирок, гіпотиреоз, ожиріння, нервова анорексія, куріння чи вживання великої кількості алкоголю, а також надлишок солі у раціоні.
За словами англійського терапевта Дебори Лі, найшкідливішими продуктами, що підвищують рівень холестерину, є жирне м’ясо, ковбаси, випічка, сири та десерти.
Як виправити ситуацію?
За словами медика, щоб знизити рівень холестерину, потрібно дотримуватися трьох важливих умов:
- замінювати насичені жири ненасиченими. Для цього слід частіше їсти горіхи, оливкову та кунжутну олію, червону рибу, бобові, а також м’ясо птиці.
- вживати більше продуктів, багатих на клітковину. Її багато в цільнозернових продуктах (чорний та цільнозерновий хліб, коричневий рис та неочищені макаронні вироби).
- Більше слід вживати продуктів, збагачених станолами та стеринами : молоко, йогурти та спреди.
За словами доктора Лі, якщо вчасно внести коригування до свого раціону харчування, то згодом не доведеться збільшувати дозу ліків, виписаних лікарем.