ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ГІПЕРТОНІКІВ – ЦЕ ЯК?
Лікар наполягає, що людям, схильним до стрибків тиску, слід перш за все виключити зі свого раціону п'ять груп «шкідливих» продуктів.
-
Сіль. Вона сприяє «затримці» рідини в організмі, що призводить до набряків тканин, що оточують капіляри. А за підвищеного тиску це дає додаткове навантаження на артерії. Втім, повністю відмовлятися від солі не можна. Адже вона корисна для кровоносної системи. Достатньо буде скоротити її споживання до 3 г на добу.
-
Ковбаса. Будь-які перероблені м'ясні та молочні вироби, а також снеки варто як мінімум обмежити. А найкраще – зовсім відмовитися вживати їх у їжу. У них міститься надто багато солі, цукру та трансжирів. Що негативно впливає стан кровоносних судин.
-
Вершкове масло. Тварини жири у його складі негативно впливають на ліпідний обмін та сприяють закупорці судин «поганим» холестерином. Буде набагато корисніше замість вершкового, більше їсти рослинної олії, горіхів. Так і проблем із судинами уникайте та поповніть запас вітамінів в організмі.
-
Солодкі варення, джеми. Прості вуглеводи (цукри, кондитерські вироби, варення та джеми) призводять до стрибка рівня глюкози в крові. А це, своєю чергою, призводить до викиду великих доз інсуліну. У результаті тиск може різко «стрибнути» вгору, влаштувавши випробування на міцність не тільки для судин, а й для нервів ваших рідних.
-
Кава. Напій сприяє збільшенню пульсу, через що зростає навантаження на кровоносну систему загалом. Звичайно, тиск у цьому випадку також «пошалюватиме». Нутриціолог Дахно рекомендує замінити каву кориснішими напоями: трав'яним чаєм, водою, відварами шипшини та глоду.