Якщо гострий панкреатит розвивається дуже швидко, то хронічний довго. Але важливо своєчасно розпочати лікування, оскільки хвороба “працює” на руйнування підшлункової залози, яка згодом перестає виробляти необхідні ферменти.
За словами фахівця, пацієнту з панкреатитом (або підозрою на недугу) не можна зазнавати гострого болю.
Фахівець також пояснив, що при хронічному панкреатиті (лікування якого багато хто відкладає) підшлункова залоза неминуче руйнується – спочатку працює на 90 відсотків, потім на 70, а потім лише на 30.
“Цей відсоток вже не збільшиться, він може лише знизитись”, – уточнив лікар.
Найбільшу шкоду підшлунковій залозі завдають газованих напоїв, алкоголю та жирної їжі. Також на здоров’я цього органу впливає кількість з’їденого та випитого, попередив заввідділенням екстреної хірургічної допомоги Боткінської лікарні Андрій Колотильников.
“Основне у профілактиці – це режим: харчуватися часто, дробово, маленькими порціями, не голодуючи”, – радить фахівець, наголосивши, що голодування, всупереч поширеній думці, “крім шкоди організму нічого не додасть”.