Поняття “густа кров”, якої так бояться багато пацієнтів, має на увазі збільшення в’язкості крові, через що деякі кров’яні клітини не можуть повноцінно виконувати свої функції.
В результаті органи перестають отримувати необхідні речовини і не можуть позбавлятися продуктів розпаду.
Страждає і серце, яке працює під особливим навантаженням.
Ситуація малоприємна, але можна виправити.
Виявити підвищену густину крові за допомогою загального аналізу крові.
І якщо є проблема, то насамперед слід внести зміну харчування, прибравши заборонені продукти при густій крові.
На першому рядку – цукор.
“Через цукор підвищується рівень глюкози в крові і зростає вироблення ліпідних сполук.
Це підвищує в’язкість крові, збільшує ризик тромбозу”, – попередив токсиколог, професор Михайло Кутушов.
Крім того, краще відмовитися від бананів та картоплі.
Обережніше слід вживати гречку.
При цьому важливо, щоб раціон був збалансованим – вистачало білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів. Особливо цінною з усіх амінокислот є таурін, наголосив фахівець.
“Важливо вживати ті продукти, де таурин міститься у більшій кількості (морепродукти) чи вітамінні комплекси з таурином”, – порадив Михайло Кутушов.
Раніше лікар пояснював, що кров густішає, якщо у раціоні насамперед не вистачає білка.
Він повинен бути присутнім у кожному прийомі їжі.
Так, у сніданок можна включити одне варене яйце, на обід – порцію курки або індички, влаштувати перекушування з сиром або йогуртом без солодких добавок (нормальної жирності).
На вечерю з’їсти для різноманітності рибу чи морепродукти.