Овочі, безумовно, дуже корисні здоров’ю. Вони покращують зір, стан шкіри, кісток, серця. Але все це залежить від того, як їх готувати.
Дипломований дієтолог Моллі Хембрі зазначає, що один із найгірших способів приготування овочів, – смажити їх.
Так, в одній чашці смаженої або тушкованої броколі (85 г) міститься 279 мг натрію. При цьому фахівці рекомендують за добу споживати не більше 2300 мг натрію. Це означає, що, з’ївши зовсім небагато смаженої броколі, ви отримуєте приблизно 12 відсотків денної норми цієї речовини.
Також велика кількість досліджень показує, що вживання смаженої їжі може загалом нашкодити здоров'ю. Наприклад, у дослідженні, опублікованому в British Medical Journal, йдеться, що якщо часто є смажену їжу, то це підвищує ймовірність смерті від усіх причин, а також смерті від хвороб серця у жінок.
Відповідно до наукової роботи, результати якої опубліковані у виданні Nutrients, вживання смажених страв кілька разів на тиждень може збільшити ризик серцевої недостатності, діабету другого типу, гіпертонії, ожиріння.
Дослідження 2021 року при цьому пов'язує вживання смажених продуктів із високим ризиком появи небезпечних серцево-судинних захворювань та інсульту.