U-News » Суспільство » Жіночий однострій буде: який вигляд матиме військова форма захисниць – сюжет 
Всі новини

Жіночий однострій буде: який вигляд матиме військова форма захисниць – сюжет 

За 9 років російсько-української війни на захист країни стало чимало жінок. 

Дедалі більше прикладів снайперок та командирок, та попри вагомий внесок у перемогу – жінки досі без своєї форми. Днями Міністр оборони Олексій Резніков повідомив: жіночий однострій та амуніція на стадії випробовувань. Більше – у сюжеті журналістки "5 каналу" Софія Норенко. 

Про розробку жіночого однострою Міністерство оборони повідомило ще восени 2022 року. І попри те, що дві громадські організації стали розробляти форму для дівчат, питання досі актуальне. Військовослужбовиця Ірина зауважує, підбір однострою, який би сидів по фігурі, можна було б частково вирішити так.

"Розпаровувати костюми, тобто брати низ одного розміру. а верх другого. Це на 50% вирішує проблему. Ну в моєму випадку навіть на 100. Бо мені низ потрібен на розмір більше ніж верх", – каже військовослужбовиця ЗСУ Ірина Шевченко.

Водночас, такий підхід теж не всім підійде. Бо у лавах ЗСУ чимало мініатюрних жінок.

Ще одна військовослужбовиця – Наталія – каже: радіє, що це питання взагалі порушили. 5 канал намагався записати коментар, проте у бійчині не було технічної можливості ввімкнутися через відеозв'язок, тому прокоментувала тему в повідомленні.

"Я ще з 2009 року пам'ятаю ті вічні проблеми щодо перешиття форми. Це і витрати грошей, а на той час зарплата у нас, військових, була - мізер, і знаходити швачок, які погоджувалися перешити нам форму протягом одного-двох днів. А коли ти в зоні бойових дій, навряд чи знайдеш у радіусі 100 кілометрів ательє", – розповідає військовослужбовиця ЗСУ Наталія Борисовська.

Та навіть за умови, що форму ще можна якось вшити, – білизну жінкам досі видають теж – лише чоловічу.

"Як на мене достатньо нейтральної трикотажної білизни, нейтральних кольорів, можливо, олива і знову ж таки бажано різних розмірів, а не однієї 57 на всіх", – каже військовослужбовиця ЗСУ Ірина Шевченко.
Але деякі волонтерські напрацювання і щодо форми, і щодо білизни – уже існують. Соціальна ініціатива ARM WOMEN NOW співпрацює з Міноборони і постійно вдосконалює жіночий однострій, аби ідеальну форму могли затвердити.

"Ми зараз доопрацювали кишені, зробили їх як в чоловічій статутній формі. Звичайно, ми зберегли приталеність кітеля, тому що це зручно, коли жінка одягає бронежилет, яка заважає, утворюються складки, це натирає. Зараз покажу ще окремо штани. З більш глибокою посадкою, з додатковими фіксаторами на талії, але ми зробили ще ось такі додаткові фіксатори за коліном. Зона, де можна ось в таких демфорних отворах вставити шматок каремату, якщо наприклад немає наколінників і тоді ззаду можна його зафіксувати його таким чином щоб він знаходився в зоні колін", – розповідає засновниця соціального проєкту ARM WOMEN NOW Ірина Никорак.

Уже розроблена тепла форма, однострій для вагітних. До цього ж у комплекті –зимова та літня термобілизни. А також спіднє. Зараз форму ще дотестовують. А за словами міністра оборони Олексія Резнікова, ця стадія мала б незабаром закінчитися. Сама ініціатива працює за донати українців та вже закрила потреби в однострої понад 3 тисяч жінок. Проте попит значно більший. Нині ж засновниця ініціативи і депутатка Київради від "Європейської Солідарності" Ірина Никорак має стати народною депутаткою. Вона займе місце Михайла Забродського, який склав свій мандат. Каже: у парламенті стане рупором усіх жінок у ЗСУ.

"Ми зараз активно з друзями, колегами і навіть з дівчатами, тому що серед числа жінок є велика кількість професійних юристів і адвокатів, які до 24 числа займали серйозні посади, я отримую від них дуже багато інформації від них про те, що не так, що потрібно змінити. І власне ми зараз систематизуємо ці прогалини, які є", – каже засновниця соціального проєкту ARM WOMEN NOW Ірина Никорак.
Станом на кінець 2022 року, за даними Мілітарі Медіа Центру, в лавах ЗСУ служать понад 60 тисяч жінок, із них 5 тисяч - безпосередньо беруть участь у боях. І ця кількість зростає. Тому дбати про комфорт захисниць потрібно не гірше, а то і краще, як в Ізраїлі чи США. Дівчина під ніком KeryLad на своєму Ютуб-каналі поділилась, який вигляд має жіночий польовий однострій в Ізраїлі. Там захисницям видають білу футболку, шкарпетки, 3 сорочки, штани, головний убір, куртку та взуття.

У кращому випадку українським військовослужбовицям пощастить із розміром берців. Проте здебільшого жінки їх купують. Схожа ситуація і з бронежилетами: вони завеликі та не враховують наявності грудей. У 2021 році на запит Нацгвардії українські виробники знайшли для цього вихід.

Були й українські розробки плитоноски з урахуванням грудей. У світі ж шодо цього питання ще тривають дискусії. Наприклад, Велика Британія лише з минулого року почала випускати жіночий однострій і таку бойову амуніцію. Натомість в Україні попри те, що вже більше року триває повномасштабне вторгнення, затвердженого стандарту жіночого бронежилету, як і форми, немає. 

5 канал

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 516
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
17 986
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
15 251
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 148
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
14 012
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
12 638
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
11 065
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 842
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
10 090
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 680
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 254
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
7 687
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 177
Зеленський розповів про "міст" до закінчення війни
0
Оксана Білозір у центрі подій на Курщині: що привело артистку до рф
0
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
0
4 речі, які не можна залишати на передньому або задньому сидінні автомобіля
0
Мама-красуня, а батько — фанат Трампа: як виглядали в молодості батьки зірки Леді Гаги
0
Друзі Бреда Пітта розповіли, що спільного він має зі своєю новою нареченою
0
Демі Мур здійснила рідкісний вихід із трьома доньками від Брюса Вілліса
0
РФ знала про загрозу вторгнення до Курської області: чому в Кремлі нічого не вдіяли
0
Краще залишити на весну. Сім фруктових дерев, які не переживуть зиму: що не можна саджати восени
0
Врятуйте врожай: для чого розкидають кавунові кірки на городі
0
30 днів на все про все: як ТЦК обмежує водійські права «ухилянтів»
0
Помер молодий гуморист з "Ліги сміху": що сталося
0
4 типи напоїв, яких слід уникати, можуть викликати «затвердіння» артерій
0
Маша Єфросініна у глибокому декольте влаштувала відверту зйомку в центрі Києва

Українська ведуча Маша Єфросініна поділилась відвертим ...

Фатальні помилки під час сексу, через які партнер може втекти

Під час заняття сексом варто окрім задоволення себе і ...

Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам

Ваша дієта може відіграти величезну роль у різних умовах. ...