У довгостроковому дослідженні цілеспрямоване просування кишкових бактерій з допомогою харчових добавок було з зниженням ризику деяких видів раку до 60 відсотків. Добавка є стійкий крохмаль, який також можна отримати з їжі.
У недавньому дослідженні вчені з Університету Ньюкасла в Англії вперше показали, що резистентний крохмаль допомагає запобігти раку. Результати були представлені в журналі Cancer Prevention Research.
Що таке резистентний крохмаль?
Резистентні крохмалі - це вуглеводи, які не перетравлюються в тонкому кишечнику, але ферментуються в товстому кишечнику. У товстій кишці цей тип крохмалю живить корисні кишкові бактерії.
"Ми вважаємо, що стійкий крохмаль може зменшити розвиток раку, змінюючи бактеріальний метаболізм жовчних кислот і зменшуючи типи жовчних кислот, які можуть пошкодити нашу ДНК і зрештою викликати рак", - пояснює професор Джон Мазерс з Університету Ньюкасла.
Де міститься резистентний крохмаль
Резистентні крохмалі можна приймати у вигляді харчових добавок, але цей тип вуглеводів також міститься у різних продуктах, таких як:
- вівсянка,
- відварені та охолоджені макарони, картопля та рис,
- горох,
- боби,
- банани, які ще трохи зелені.
Дослідження проводилося на людях із високим спадковим ризиком розвитку різних видів раку. Результати показують, що споживання резистентного крохмалю має важливий довгостроковий профілактичний ефект захисту від деяких видів раку.
Результати показали, що захисний ефект був особливо виражений щодо раку верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, включаючи рак стравоходу, шлунка, жовчних проток, підшлункової залози та дванадцятипалої кишки.
"Ми виявили, що резистентний крохмаль знижує ризик розвитку раку більш ніж на 60 відсотків", - підтверджує професор Мазерс. За його словами, ефекти у верхній частині кишківника, зокрема, були найбільш очевидними.
"Це важливо, тому що рак верхніх відділів шлунково-кишкового тракту важко діагностувати, і він часто залишається непоміченим на ранній стадії", - зазначає Мазерс.
Для профілактики раку достатньо вживати один зелений банан на день, зазначають фахівці.