Чому треба дбати про підшлункову залозу?
Лікарі та вчені давно зійшлися на думці, що їжа дуже впливає на стан здоров’я людини. І перший орган, який відчуває позитивні чи не дуже зміни – підшлункова залоза.
Якщо людина, намагаючись схуднути, різко скоротила кількість білків або жирів, що споживаються, це відразу ж позначиться на якості роботи підшлункової залози. У найкращому разі це може призвести до появи панкреатиту, а в гіршому – порушення роботи всіх органів шлунково-кишкового тракту.
Через зайву вагу, збільшується жировий прошарок не тільки в проблемних місцях (стегна, руки, груди, живіт тощо), але і на підшлунковій. І це також негативно відбивається на її функціональності.
Як їсти, щоб зберегти здоров’я підшлункової залози?
Англійські вчені провели серію експериментів і з’ясували, що зберегти здоров’я важливому органу можна, якщо дотримуватися кількох правил:
- стежити за калорійністю страв. Перевищення необхідної кількості призведе до ожиріння
- вводити в раціон харчування різні фрукти, овочі та різні види м’яса
- регулярно є продукти багаті на клітковину — необроблені зернові, овочі та фрукти
- скоротити кількість продуктів, у яких багато вуглеводів
- обов’язково їсти м’ясо, рибу та інші продукти, в яких багато природного білка
- скоротити споживання цукру та солі.
Від яких продуктів треба відмовитись?
Значний відсоток успіху боротьби з різними захворюваннями залежить від дотримання заходів профілактики. Так само треба діяти і, дбаючи про здоров’я підшлункової залози.
Якщо не хочете отримати панкреатит або регулярні болі в животі, виключіть зі свого раціону харчування такі продукти:
- сосиски, салямі та інші продукти, що містять харчові барвники та ароматизатори;
- жирні та смажені страви;
- солодощі;
- продукти, що містять трансжири та прості вуглеводи (більшість готової випічки та напівфабрикатів).
Які продукти корисні для шлунково-кишкового тракту та підшлункової залози?
Дбаючи про своє здоров’я, не забувайте регулярно вживати в їжу:
- цільнозернові продукти (необроблені кукурудза, просо, овес, пшениця, неочищений рис, греча та інші крупи),
- рослинні олії (оливкова та соняшникова),
- свіжі фрукти та овочі
- бобові
- волоські горіхи
- нежирне м’ясо, птицю чи рибу, відварені чи приготовлені на пару.