U-News » Здоров'я » 13 найкращих продуктів для здоров’я нирок
Всі новини

13 найкращих продуктів для здоров’я нирок

Важко переоцінити важливість здоров’я нирок для організму, тому ділимось набором продуктів, які допоможуть його зміцнити.

На нирки часто звертають увагу, коли ми думаємо про загальний стан здоров’я.

Однак їхня функція має вирішальне значення для підтримки нашого тіла в ідеальній формі.

Нирки схожі на фільтр, який позбавляється всього того, чого ви не хочете мати у своєму тілі. Ці два органи у формі квасолі фільтрують вашу кров та виводять токсини й надлишок рідини.

Мало того, вони також підтримують ваші рівні калію, натрію та інший важливих елементів. Водночас вони виробляють гормони, які допомагають регулювати все: від артеріального тиску до міцності кісток.

Якщо коротко: ваші нирки роблять багато. Й часто не витримують навантаження, через що виникає хронічна хвороба нирок (ХХН). Погані харчові звички підвищують ризик ХХН, але правильні продукти можуть зробити протилежне. Тому ділимось 13 продуктами, які допоможуть вашим ниркам працювати справно й довго.

Найкращі продукти для здорових нирок

Жирна риба

Риба забезпечує білок, а коли ви вибираєте жирну рибу, як-от тунець, лосось або форель, ви також отримуєте омега-3 жирні кислоти. За даними Національного ниркового фонду США, омега-3 жири можуть допомогти знизити рівень жиру (тригліцеридів) у крові, а також можуть знизити артеріальний тиск, що позитивно вплине на здоров'я нирок.

Капуста

Цей насичений поживними речовинами овоч містить низький вміст калію та натрію. Водночас капуста багата клітковиною, вітамінами С і К. Крім того, вона універсальна: ви можете використовувати капусту в салатах, тушкувати та використовувати її листя як обгортку для тако, бутербродів тощо.

Болгарський перець

Як і капуста, болгарський перець містить багато корисних поживних речовин із низьким вмістом калію. Вживаючи цей овоч, ви отримуєте вітаміни B6, B9, C і K, а також клітковину й антиоксиданти. Перець також універсальний у приготуванні, його можна додавати до салатів, супів, соусів чи просто їсти як закуску.

Журавлина

Журавлина допомагає запобігти інфекціям сечовивідних шляхів. Хоча такі інфекції зазвичай залишаються у сечовому міхурі, вони можуть подорожувати до нирок, погіршуючи проблеми з нирками. На щастя, регулярне споживання журавлини може допомогти вам уникнути цієї неприємної ситуації.

Крім того, журавлина містить антиоксиданти, які можуть допомогти боротися із запаленням і також можуть покращити здоров’я серця та травлення.

Чорниця

Завдяки високому вмісту антиоксидантів і великому вмісту вітаміну С і клітковини, чорниця надзвичайно корисна. Ці ягоди можуть допомогти зменшити запалення та підтримати здоров’я кісток, усуваючи деякі проблеми, які можуть виникнути з ХХН.

Темна листова зелень

Є багато причин вживати темну листову зелень, як-от шпинат або капусту. Вони забезпечують велику кількість поживних речовин й можуть допомогти отримати ключові вітаміни та мінерали, а також зміцнити імунітет й допомогти організму боротися з інфекціями. Однак майте на увазі, що зелень може містити пристойну кількість калію. Якщо у вас ХХН, поговоріть зі своїм лікарем, перш ніж додавати більше цих речовин у свій раціон.

Оливкова олія

Багата антиоксидантами та корисними жирними кислотами, оливкова олія може покращити загальне самопочуття. Дослідження Гарвардського університету виявило, що оливкова олія може знизити рівень холестерину та ризик серцево-судинних захворювань, деменції та деяких видів раку. Крім усього цього, вона може додати смаку стравам. Щоб отримати більше антиоксидантів, вибирайте оливкову олію нерафіновану або холодного першого віджиму.

Часник

Це ще один багатий на антиоксиданти продукт, який бореться із запаленням. Часник також містить специфічну сполуку під назвою аліцин. Для людей із ХХН аліцин працює так само ефективно, допомагаючи захистити здоров’я нирок, як і ліки, що відпускаються за рецептом. Якщо ви шукаєте найкращу їжу для своїх нирок, часник має увійти до списку. Крім того, це чудовий спосіб додати смаку, особливо якщо ви економите на солі.

Цибуля

Цибуля з того ж сімейства, що й часник, а тому є ще одним чудовим безсольовим способом додати смаку стравам. Цибуля також містить важливі поживні речовини, такі як вітаміни B6 і C, марганець і мідь. Цей овоч також містить кверцетин – хімічну речовину, яка може допомогти вашому організму боротися з раком, і органічні сполуки сірки, які можуть знизити ризик високого кров'яного тиску, інсульту та серцевих захворювань.

Цвітна капуста

Цвітна капуста містить велику кількість вітамінів C, B6, B9, К і клітковини. Цей овоч також містить сполуки, які ваше тіло може використовувати для нейтралізації певних токсинів — велика допомога, коли ваші нирки не виконують функцію фільтрації найкращим чином.

Яєчні білки

Яєчні білки особливо рекомендуються людям з проблемами нирок. Вони є чудовим способом підвищити рівень білка, що може бути важливим на пізніх стадіях ХХН, особливо при перебуванні на діалізі.

Рукола

Рукола наповнена поживними речовинами, які необхідні вашому організму, як-от магній, залізо, кальцій і вітаміни A, B9, C і K. Крім того, вона багата антиоксидантами та містить глюкозинолати, які можуть допомогти вашому організму захиститися від низки типів раку. Ви можете їсти руколу в сирому вигляді (це чудова основа для салату), але ви також можете посипати нею все, що приготуєте. Він чудово підходить для піци, омлетів і пасти, наприклад.

Яблука

Яблука містять кверцетин, що бореться з раком, і клітковину, які можуть допомогти підтримувати рівень холестерину та цукру в крові на належному рівні. І вони містять багато антиоксидантів. Їх легко включити у свій раціон. Залиште миску з яблуками на кухні й ви матимете корисний для нирок перекус, коли вам це знадобиться.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
37 257
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
25 321
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
19 809
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
18 569
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
16 168
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
15 320
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 719
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
13 907
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
13 415
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 458
Чоловік прожив 26 років зі шматком конструктора в носі: тепер у нього унікальний нюх
6 941
Як швидко відчистити шви між плиткою від плісняви та бруду
6 685
Вчені назвали п’ять напоїв, які можуть призвести до серцевого нападу
6 305
Соліст "АВВА" одружився у 79 років і вперше показав свою кохану на фото з весілля
0
Ірена Карпа розповіла про своїх доньок-підлітків та як вони у Франції популяризують українське
0
Водіям в Україні повідомили про ще один незаконний штраф поліції
0
Що можна вирощувати до початку зими
0
Для українських фермерів розширили можливості точного землеробства
0
Як правильно збирати і зберігати гарбузове насіння, щоб воно не втратило своєї користі
0
У машині немає аптечки: до яких штрафів готуватися водіям
0
Арешт рахунків і конфіскація: які наслідки несплати штрафів за порушення ПДР
0
Зеленський розповів про "міст" до закінчення війни
0
Оксана Білозір у центрі подій на Курщині: що привело артистку до рф
0
Ракети з КНДР та боєприпаси до "Смерч": що зберігалось на ураженому складі РФ під Тихорецьком
0
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
0
Як продовжити термін служби турбованого двигуна: поради механіка
0
Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...

Анна Кошмал феєрично оголосила про вагітність: животик вже видно

Акторка Анна Кошмал поділилася з фанами радісною новиною. ...

Ніхто не осліпне. Експерти розвінчують шість міфів про мастурбацію

Світ стрімко змінюється, але мастурбація для багатьох ...