Алкогольний цироз печінки є реальною загрозою для людей, які зловживають спиртними напоями. Для того, щоб знизити ймовірність розвитку цього небезпечного захворювання, варто почати вживати каву — такими є висновки співробітників Школи громадської охорони здоров'я імені Джонса Хопкінса (США).
З'ясувалося, що лише дві порції кави на день здатні знизити ймовірність розвитку алкогольного цирозу печінки приблизно на 40-45 відсотків. Якщо випивати три порції кавового напою за добу, то ризик цирозу падає на 55-57 відсотків, а чотири чашки забезпечують зниження ризику на 65 відсотків.
Американські вчені, які дійшли таких висновків, підтверджують свої слова результатами експериментального дослідження, в якому взяли участь 14 тисяч добровольців. Люди, вік яких на момент початку досвіду перебував у діапазоні 45-64 років, брали участь в експерименті протягом двох десятиліть, тому вчені отримали більш ніж значний обсяг даних.
"Корисність кави вже була доведена в контексті профілактики багатьох серйозних захворювань, але тепер ми знаємо, що цей смачний та ароматний напій дозволяє захиститися ще й від цирозу печінки, викликаного зловживанням алкоголем. Це дуже корисне знання, оскільки ефективних способів лікування цирозу все ще немає ", - заявив доктор Олівер Кеннеді, один із авторів роботи.