Після вживання алкоголю організму в середньому потрібно дві-три доби, щоб очиститись від продуктів розпаду етанолу. Однак лише через два тижні після вживання спиртних напоїв організм повністю позбавляється впливу алкоголю. Що робити, щоби мінімізувати шкоду від спиртного, розповів нарколог.
«Не варто пити газованих коктейлів. Гази прискорюють всмоктування алкоголю, внаслідок чого перевищуються можливості печінки з переробки. Вранці людини мучить похмілля. Те саме стосується вживання пива після міцних спиртних напоїв. Якщо вже й запивати алкоголь газировкою, то лише мінеральною водою, що містить магній, натрій, калій та кальцій – ці елементи позитивно позначаються на роботі серцево-судинної системи, що, у свою чергу, полегшує похмілля”, – каже експерт.
Алкоголь можна запивати напоями з підвищеним вмістом вітаміну C, оскільки він прискорює роботу печінки. Крім того, після спиртного краще завжди закушувати, але не жирною їжею.
«Закуска уповільнює всмоктування алкоголю, що знижує навантаження на печінку. У різних алкогольних напоях міститься різна кількість сивушних олій, які отруюють організм. Чим менше олій, тим менше шкоди здоров’ю. Наприклад, у горілці – 5-15 мг/л олій, у пиві – 100-630, вині – 100-630 мг/л, у віскі – 4000 мг/л, а у самогоні – до 6000 мг/л», – коментує лікар.
Крім того, щоб не шкодити своєму організму, не варто пити сурогати. Вживання продуктів, що містять метиловий спирт, отруює організм і може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, наприклад, цирозу та сліпоті.
«Щоб нівелювати вплив алкоголю на організм, можна прийняти препарат, який містить комбінацію з лимонної та янтарної кислот. Він пришвидшує роботу печінки. Або лікарський засіб, що містить методоксин. Воно швидко знімає похмілля», – радить нарколог.
«Наприклад, активоване вугілля або препарат, що містить поліметилсилоксан полігідрат. Активоване вугілля не адсорбує алкоголь, не може зловити молекули, але забирає на себе інші шкідливі речовини, що накопичилися за час застілля. Поліметилсилоксану полігідрат адсорбує алкоголь, що не допускає його подальшого всмоктування», – зазначає Леонтьєв.
Якщо напередодні у вас запланований важливий захід і ви хочете швидше зняти симптоми похмілля, можна випити огіркового або капустяного розсолу. Вони містять магній, калій та натрій.
Це знижує навантаження на серцево-судинну систему, знімає набряклість, а вітамін C прискорює роботу печінки. Міцна лужна мінеральна вода знижує кислотність та полегшує роботу серцево-судинної системи, знімає набряклість», – каже лікар.
Легкі фізичні навантаження після вживання алкоголю прискорюють роботу серцево-судинної системи та м’язів і дозволяють пропотіти, що прискорює виведення алкоголю та продуктів метаболізму.
«Також допомагає лазня, бо алкоголь виходить разом із потом. Можна прийняти безрецептурні заспокійливі трави. Але найголовніше це добре поспати та пити багато води», – сказав лікар.